Етносите от миналото оживяват в къщата на д-р Михаил Владо

Три етноса, живели в разбирателство и толеранс в Пловдив, ще оживеят в къщата на д-р Михаил Владо в Стария град. Виделина Гандева, Снежана Павлова и Денислава Станева ще пресъздадат разказа на Чудомир „Приятелки“  в големия двор на резиденция „Тракийски стан”, на 8 август от 20:00 часа.Входът е свободен, а Ралица Ботева ще акомпанира на пиано.

Идеята е на Виделина, която завършва Сценични кадри, специалност Помощник - режисура, а после прекарва една година в димитровградския театър като стажант-актьор. Дълги години тя бе част от ОП „Туризъм“, а към днешна дата отново работи в областта на туризма под  тепетата.

От дълго време си мисли за начин, по който театърът и туризмът да се обединят, за да обиграят туристическите обекти в града, като така интересно покажат бита на обитателите им. Вдъхновена по френски и белгийски модел, тя измисля перформанс между театър и туристическа анимация, адаптиран към публиката, посещаваща къщите-музеи в Стария град.

Не за първи път работи с Денислава Станева и Снежана Павлова, която превежда либретото на английски, за да се разбира и от чужденци. Снежана е любител артист, но е организирала демонстрации на автентични занаяти и творчески обучителни работилници. Денислава пък е добре известна певица.

Жените ще изобразят гръцкия, българския и еврейския етнос, а в основата на преработения вариант на Чудомир, е заложена вечната женска мания по пазаруването. Събрани на сладки приказки, гъркинята и еврейката си разказват как уж отишли да купят нужни всекидневни принадлежности за децата и съпрузите си, а се оказват с ново шапо по последна френска мода. Костюмите са взети от Ретро фото. Вкарани са традиционните турско кафе и бяло сладко и пловдивски диалект от миналото, който трудно може да се чуе в наши дни.

Единствено българката, в чиято роля влиза сопраното Денислава Станева, се различава. Тя ще изпълни и две фолклорни песни - „Зайди зайди ясно слънце“ и „Пустоно, лудо и младо“.

Работата по този тип анимация беше много приятна. Усилено се упражнявахме върху постановката на гласа, защото в дворното пространство липсва акустиката, с която разполагат залите, а и няма да носим микрофони. Най-трудно беше на момичетата да свикнат да говорят по-високо, да се съобразят с дисциплината по отношение на подаване на репликите и да влязат в роля, която да покаже индивидуалността на съответния национален характер. Мисля, че постигнахме желания резултат. Нямаме претенции да сме професионалисти, просто искаме да покажем културата на Пловдив по нетрадиционен и оригинален начин.“, коментира режисьорът на перформанса Виделина Гандева.

Самата къща е от голямо значение. Д-р Владо е от гръцки произход, но прави много за Пловдив. Лекувал е безплатно пловдивчани във времето около Априлското въстание, създал е аптека в града, останал е като значим пловдивски общественик.

Надеждата на Виделина Гандева е тези пресъздавания на пловдивската история да се прехвърлят и в други къщи, дори други квартали от Пловдив.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?