Следвайте ни

Етнографският посреща днес с ода на виното

Празникът на св. Трифон Зарезан е наследник на Дионисиевите чествания, доказват старите книги

viber icon

Изложба под мотото „От Дионис до Трифон Зарезан“  ще бъде открита на 1  февруари от 12,30 часа в Етнографския музей. Тя е посветена на празника на лозарите и винарите. 
В нашия народен календар празникът на Свети Трифон Зарезан се явява наследник Дионисиевите празници от древността.

Още траките, населявали земите ни преди векове, са били прочути лозари и винопроизводители. В своята поема „Дела и дни“ Хезиод (VІІІ – VІІ в. пр. Хр.) дава съвети за брането на грозде и приготвянето на вино: „Когато Орион и Сириус достигнат до средата на небето, сваляй гроздовете и ги носи у дома. Постави ги на слънце десет дни и нощи, а след това нека пет денонощия да лежат на сянка. На шестия ден напълни съдовете с даровете на Дионис“. 

Изложбатае като ода за виното - единственото питие, което си има бог в античността и светец в християнската епоха.

В 12-те богато илюстрирани табла са разказани легенди за произхода и култа към най-почитания в Тракия бог - покровител на възраждащата се за нов живот природа. От тях става ясно и как езическият бог е наследен от християнски светец и какво е мястото му в църковния ритуал и народните обичаи. Виното е представено като храна и лек за хората, но и като дар от боговете и средство за общуване с тях.

Изложбата е придружена с ритуалите на Трифоновден и зарязване на лозата в двора на Етнографския музей, като всичко е обилно полято с вино за бъдещ берекет. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?