46

Етнографския музей чака година и 4 месеца НИНКН да му одобри проект

Етнографският музей чака вече година и 4 месеца проектът му за реконструкция на втората му сграда на ул. „Съборна” 20 да бъде одобрен от НИНКН. Бившият хостел бе дарен от Общината в началото на февруари миналата година.

8 месеца са чакали за резултат, а по закона срокът е 4 месеца. Оправили техните забележки, като преди това се се оказало, че в института са загубили папката за отопление и вентилация.

После от НИНКН питали какви керемиди ще има на покрива и как ще се оттича водата. „Казахме им, че нямаме намерение да пипаме покрива.

Така месеците се точат един след друг. Съгласуването става бавно – от НИНКН се оправдават с липса на хора, а за нашата институция е важно нещата да станат бързо”, обясни директорът на Етвографския музей д-р Ангел Янков. 

Целта е проектът да бъде одобрен навреме за да може институцията да го надгради със средства от Норвежката програма, която се дава за да може музейните експонати да се представят по един нов начин.

В къщата на „Съборна” 20 ще има нови витрини и експозиционни подиуми с ново осветление. На втория етаж ще има интерактивна карта, която изобразява носиите в 7-те етнографски области. Тя е правена по картата на Христо Вакарелски. 

„Тази карта ще предизвика интерес. Стремим се да има баланс и да не изместим артефактите от интерактивните технологии. Интерактивното трябва да е допълнение, а не да е основното – вече има такива примери по света и това не говори добре за тези музеи”, каза д-р Янков. 

На първия етаж ще има музейна работилница за деца и учебен център. Ще има музеен педагог, който работи с малките.

Третата цел на новата сграда ще е да се използват избените и таванските й помещения за фондохранилищата на Етнографския.

Ако проектът за реконструкция бъде одобрен най-накрая от музея се надяват тя да приключи до края на 2023 и в началото на 2024 година.

Ремонтът трябва да стане, за да станат плановете за използването на сградата. Музеят чака подкрепа и от новото ръководство на Министерството на културата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ЕтнографскиЯ музей чака година

ЕтнографскиЯ музей чака година

10.08.2022 | 14:10

Аз пък чакам от много години Росен Саръмов и Тони Михайлов да се запишат на курс за ограмотяване.

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?