Ерол от Уикеда: „Пънкът няма да умре“ не е просто куха фраза

Ерол, Светльо Витков и Кольо Гилъна пристигат в Пловдив за съвместен концерт

Ерол Ибрахимов, Светльо Витков и Кольо Гилъна са едни от най-яките рокаджии на българската сцена. След толкова години успешно творчество и хиляди фенове, само като чуем имената им и нямаме търпение да ги видим на живо. Представете си какво ще се получи обаче, когато тримата се обединят. Взривоопасна комбинация, носеща името ЕКС. 

Е, група ЕКС съвсем скоро ще има концерт в Пловдив. Той ще се състои на 10 септември на Летен театър на Бунарджика. Там легендите ще изпълнят най-известните си парчета от периода им с Уикеда, Хиподил и Контрол. 

В Пловдив преди ЕКС публиката ще подгреят асеновградската група Plastic Bo, която обичаме не по-малко. 

За концерта и вечността на музиката разговаряме с Ерол.

- Ерол, припомнете ни как се сформира група ЕКС. Защо точно вие тримата решихте да се обедините?

- За всичко е виновен Кольо Гилъна. Един слънчев ден, по обяд, миналото лято телефонът ми звънна. Беше самият той - Николай. Започна веднага по същество. Каза, че има гениална идея: да се съберем аз, той и Светльо и да направим една истинска супер група. Първата пънк супер група. В началото бях малко притеснен – все пак и тримата сме фронтмени, легенди и прочее. Струваше ми се почти невъзможно да проработи цялото това нещо, но се оказа, че съм грешал. Нещата тръгнаха много бързо, леко и забавно. Без излишни амбиции и големи планове. Сработихме се веднага и си разпределихме ролите без много умуване и неща от сорта: ти сега защо така, пък аз иначе. И изобщо нещата тръгнаха по вода, мед и масло от самото начало, което мен лично и досега ме учудва. 

- Определяте се като „Златните кубета на българския пънк”. Какво ще рече това?

- Простият отговор е заради прическите ни или по-скоро липсата на такива. Но ако влезем по-надълбоко в нещата, всичко придобива по-дълбок, метафоричен смисъл. И тримата, както вече казах, сме легенди и прочее... И ако приемем, че българският пънк е храм, то съвсем естествено ние заемаме видно място в този храм: горе на покрива, блестим и сияем. 

- Всъщност „екс“ е заради бившите групи, в които сте участвали ли? Реално, Вие продължавате да творите с Уикеда. 

- Да, има такъв прочит. Също така, Светльо винаги подчертава, че може да се приеме и значението – да пиеш на екс, не знам защо. Така или иначе това е съкращение от имената ни и цял късмет е, че не поканихме в групата още някоя легенда, на която името да започва със С. А иначе, в интерес на истината, когато започнахме  проекта ЕКС, Уикеда я нямаше. Сега се събрахме пак и това малка развали идеята за "бивши", но ще наблегнем повече на пиенето... В смисъл, пиенето на екс.

- Да си екс вокалист на банда разочароващо ли е, или е по-скоро ново начало?

- Задължаващо и освобождаващо едновременно. Задължаващо, защото има много хора, които можеш евентуално да разочароваш. Но и освобождаващо, защото няма какво толкова да изгубиш: нямаш вече група, нямаш барабанист, китарист, транспортен мениджър... Имаш любовта на хората и надеждата, че няма да ги разочароваш. Пък и да ги разочароваш – какво толкова. Вече си губил и нищо не ще те уплаши... В смисъл групи, китаристи, транспортни мениджъри...

- Като ЕКС изпълнявате най-големите хитове на Уикеда, Контрол и Хиподил. А смятате ли да създадете нова авторска музика?

- Да, да идеята ни е да не се ограничаваме с добре познатите песни на Уикеда, Контрол, КГБ, Хиподил, Светльо and The Legends, а да направим и авторски неща. Да напишем заедно, като екип, като приятели нещо. Надявам се да успеем, защото това е по-трудно, но пък е предизвикателство и ние го приехме. С две думи работим.

- Предстои ви концерт в Пловдив на 10 септември на Летния театър. Всеки от вас се е качвал не веднъж поотделно на тази сцена. Тя специална ли е за вас?

- Аз лично в Пловдив съм имал едни от най-яките концерти с Уикеда. Без да звучи като подмазване, но пловдивската публика е специална: айляшка и в същото време взискателна. Чакам с нетърпение концерта, защото съм сигурен, че ще е гръмотевичен, пък и тези софиянци...

- Подгряваща група ще бъде Plastic Bo. 

- Plastic Bo са една от любимите ми български банди. Свирили сме с тях много пъти и сме приятели. Идеята да ни подгряват дойде съвсем естествено. Близки са ни като дух и енергия.

- Има ли още място за пънк в България? 

- Разбира се! "Пънкът няма да умре" не е просто куха фраза. За пънк има място не само в България. От идеята, енергията и жизнеността на пънка винаги ще има нужда.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?