Талантите на Пловдив: "Ера балет" грейва на Световното "Dance star"

Талантите на Пловдив продължават да ни правят горди. Постижение след постижение не само утвърждаваме, но и защитаваме дарбите си. Поредният повод за гордост са младите и даровити момичета от пловдивския клон на "Ера балет", които пребориха жестока конкуренция на квотите за Световното първенство на марката "Dance star".

"Ера балет" е създаден преди 20 години от Кремена Антонова в Пазарджик. Малко след това отваря школа и в Пловдив. Следват София, Варна и други градове. Още от началото дъщерите на Кремена започват да тренират при нея. Без да очакват се превръщат в професионалистки с ред титли зад гърба си, а от септември 2019-та дъщеря ѝ Василена Шопова е начело на балета в Пловдив, заедно с партньора си в живота и на сцената Виктор Алеков.

"Ера балет" е с утвърдено име в танцовия живот на страната. В него се включват много деца и извън местоположението на школите. Хореографите са превърнали тренировките не просто в забавление и начин за движенческа култура, а в спорт със състезателен характер, която е и причината да дават на България много шампиони в различни национални и международни конкурси, включително световни.

Момичетата се учат на балет, модерни техники, акробатика, танцово шоу, характерни танци. Разделят се на три възрастови групи. Най-малките – от три до шестгодишни, тренират в ОДК при Цветелина Цекова. Средната и голямата групи тренират във Военния клуб. Василена и Виктор отделят голямо внимание върху юношите, натискат ги много, за да дърпат напред, докато големите са най-опитни и стигат до двадесетгодишна възраст. 

Последният успех на "Ера балет" са 10 първи места и 14 спечелени квоти за Световните финали в Пореч, Хърватска, през май от състезанието "Dance Star". Квалификацията за България се проведе във Варна преди дни, където от 30 одобрени български танца, 14 са на пловдивската формация. Освен наградите, два танца са номинирани за участие в Гала вечерта, която е съпътстваща програма към първенството. На нея всички танцьори се събират за една шоу вечер, където се представят най-оригиналните хореографии, избрани от класиралите се участници.

"Преди години ние с Виктор участвахме в Гала вечерта, което е по-ценно дори от това да станеш световен шампион. Чувството е невероятно и се радвам, че децата ще имат възможността да го изпитат. Единият танц е на трикратната световна шампионка Виктория Илиева, а другият е на елитната дивизия. Те играят в стил лирикал, при който движенията изобразяват текста на песента. И двата са с много съвременно послание. Виктория илюстрира как славата погубва човека, как трябва да сме обединени. А големите момичета вкарват идеята за женската красота и постоянното мнение, че трябва да се гримираме, да си правим пластични операции, да си слагаме изкуствени коси, мигли, устни. Не може да си причиняваме такава болка, само за да отговаряме на чужди стандарти. Затова те влизат в ролята на претендентки за титлата "Мис", които на финала захвърлят короната и осъзнават, че най-важното е да сме здрави и да се чувстваме комфортно в кожата си.", споделя Василена Шопова.

Преподавателите желаят да ги заведат на финалите не толкова, за да спечелят, а като вид награда за целия труд, който са хвърлили през годините. Очакванията са момичетата да станат още по-отдадени на танца, без да се притесняват от евентуалните титли.

От три месеца в школата тренира и едно момче - Димитър Мирчев на 14 години, който на квотите във Варна печели I-во място за соло и дует.

Основната цел на Виктор и Василена е да създадат не просто школа, а семейство. Децата ги слушат, дисциплинирани са, но също така са приятели, споделят си всичко, помагат си. Хореографите държат да се справят и в училище и най-важното - да се превърнат в добри личности.

На Световното "Dance star" освен Гала вечерта и финалите се организират и уъркшопи, събития, лекции, от които да се научи много. Най-уникалните танцьори от всички континенти обменят опит. Проблемът, пред който балетът се изправя обаче, е липсата на спонсорство, за да заминат за Хърватска. За жалост световното първенство не поема разходите по транспорт, настаняване и режийни. Ако не успеят да съберат нужната сума, момичетата най-вероятно няма да успеят да заминат. В школата изразът "не мога" е забранен, затова те няма да се откажат. Ще търсят възможности от всички страни с надеждата някой да откликне и да подкрепи младите таланти на Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?