49

Елица, която победи тъгата с песен и се прероди в Пловдив

Еllie's Blues Goes Wild е едновременно изповед и послание, признава певицата, която акостира под тепетата след околосветско пътешествие 

31-годишната Елица е един от редките примери за талантливи изпълнители, които не създават музика на конвейер, а чакат душата да им подскаже кога е настъпил точният момент. Освен с изумителен глас, чаровната Елица впечатлява с необикновена енергия, с четене между редовете, с пронизващо светоусещане, с дълбоки мисли, които успява да изтъче в текст и ноти. А след това да превърне в рецепта за лекуване на тъгата или пък в ода за щастието.   

Преди няколко дни певицата показа на бял свят още една част от крехката си душа и я сподели с всички. Става въпрос за новата ѝ песен Еllie's Blues Goes Wild. Феноменът на това парче е, че по същина представлява израз на мъглата от тъга, обгърнала небето на вътрешната човешка вселена, а всъщност действа напълно в противоположна посока - провокира усмивка, сгрява с вяра. 

Песента е продукт на спонтанност, сподели чаровната изпълнителка пред „Марица“. „Тя не беше планирана изобщо. Свирехме си в студиото други неща, споделяхме си с моите приятели музиканти. Просто си говорехме за живота. Бяхме много тъжни в този ден. Казах „Хайде да посвирим!“ и започнахме. Те просто подхванаха ритъма и аз изпях каквото излезе от сърцето ми. Честно казано, бях ядосана, че съм тъжна. И затова просто изпях „няма да изживея живота си в тъга“. Разсъждавах върху това, че дори и в тъгата си може да имаме силната воля да се борим и да взимаме решения, че въпреки трудностите и предизвикателствата, винаги можем да изберем надеждата, да изберем да се усмихнем и да вярваме, че в утрешния ден идва нещо добро“, разказа певицата. 

Тъй като обича често да разгръща Библията като истински вярващ човек, Елица е вплела пасажи в текста и видеото на песента. Пример е „забравям всичко, което е назад, и се простирам към всичко, което е напред!“, преработено от Филипяни 3:13. В оригинал текстът в Библията е: „Братя, аз не считам, че съм уловил, но едно правя - като 

забравям задното и се простирам към предното“.   

„В тази книга, освен нещата и мислите, които Бог има за нас, са налице много насърчения и обещания. Има сила в думите, а думите дават живот. Просто изнесох от сърцето ми това, което имах, и си пожелах да бъде насърчение за някой, който ще чуе песента“, сподели певицата.  

Песента Еllie's Blues Goes Wild е едновременно изповед и послание, смята тя. „Това беше мое състояние, в което самата аз декларирам неща за живота ми, дефинирам, че няма да остана там, където съм. Понякога хора се опитват да ни лепят етикети, да ни дефинират какви сме, претендирайки че ни познават, но всъщност Бог е този, който познава сърцата ни най-добре. Има несправедливости в живота, но ние трябва да знаем кои сме и да вярваме, че ще бъдем споделени и открити по правилния начин. Моят начин да се изразявам е музиката - да изразявам болката си, да изразявам открито чувствата си. Аз приемам, че в музиката мога да бъда напълно открита, напълно уязвима, че някой може да намери себе си заради тази моя откритост“, каза още певицата. 

Тя е на мнение, че не трябва просто да носим розовите очила и да казваме, че всичко е наред, а да си признаваме, когато нещо ни тревожи. „Това е нормално. В живота има скръб, но въпреки това винаги има начин да се справим с нея“, добави Елица. 

Новата ѝ песен помага именно за това, представлявайки рецепта за „сритване“ на тъгата. „Тя носи дух на радост, обратното на това, което беше вътре в нас. Хем има меланхолия донякъде, но радикално в нея има решения. Докато си в музата и ги пееш тези неща, започваш да усещаш промяната в атмосферата. Това прави музиката - тя е духовно нещо, тя 

размества пластове и преобръща състояния.   

И това е, което толкова силно ме привлича в нея“, сподели певицата от Троян.

Видеото към песента е заснето на Младежкия хълм в Пловдив. „По хрумка отидохме там. Искахме да е зелено, да е достатъчно пролетно, искахме да е цветно. Там имахме две близки локации - графитите и в близост до тях зеленината. Видеото го направихме просто ей така, всичко се изля и стана по-добре, отколкото очаквахме“, разкри Елица за снимките на клипа.

Кадър от клипа, сниман на Младежкия хълм

Една от основните причини видеото да е в града под тепетата е фактът, че певицата живее тук от година и половина. Натрупала е изключително добри впечатления и вдъхновения, за да признае: „Много обичам Пловдив!“.  Преди това тя странства по света с круизен кораб. Изпълнява музика, работила е с три банди. Когато се завръща в България, животът я води в града под тепетата, където има страшно много приятели. „Пловдив е много артистичен град, много зареждащ за мен. Казах си, че това е градът, в който искам да бъда в този сезон от живота ми. И няма по-правилно място за мен в момента“, сподели Елица.

Голяма част от публиката познава певицата от участието ѝ в първия сезон на предаването "Гласът на България”, където достигна до полуфинал. Елица споделя, че най-ценното за нея от този формат е, че е спечелила много нови приятели. В онзи период  изпитвала страх от славата, осъзнавайки, че не ѝ харесва да е обект на хорски интерес и под постоянните светлини на прожекторите. „Особено, като си популярен, хората имат въпроси, искат да знаят. Мислих, че това ще ми хареса, но не стана така. Като ме канеха на интервюта, аз отказвах. Изпитвах силно притеснение, защото, когато привличаш хората и им влияеш, те искат отговори. Аз се чувствах толкова неуверена, не знаех кое е правилно, кое е грешно за мен“, спомня си тя.

Веднага след предаването Елица започва своето пътуване из света за няколко години. След завръщането си осъзнала, че никога не е искала да твори само за да бъде популярна. „Аз винаги съм искала, ако правя нещо, то да е осмислено и да знам аз коя съм в него. Да кажа, че това са моите мисли и  чувства, да бъда достатъчно смела да се изразявам, дори когато съм объркана. Идеята е не просто да правиш нещо, за да е направено, а да го правиш в сезона на душата си, в който го усещаш. Ако не го усещаш, то по-добре да не се прави. Сега се чувствам много по-открита, достатъчно, че да споделям от себе си това, което съм събрала“, разкри чаровната изпълнителка. 

Засега 

Елица се продуцира сама, с подкрепата на свои съмишленици. 

„Аз имам собствена визия за моята музика. Фен съм на визуалните изкуства и когато пиша песен, така протича моето вдъхновение, че я виждам в картина. Някои хора просто са артисти и за тях е по-лесно да им казват как да стават нещата, и това е прекрасно. Но аз просто искам да изразявам своята визия. Така се случва, че го правя със съмишленици. Много хора са ми помагали. За мен е плюс, че имам свободата да бъда тази, която съм, да взимам решения къде да ходя, какво да пея, да не се затварям в един стил. Имам вдъхновение и ако то е различно, и аз съм различна в него. Живея този живот със съзнанието, че искам да изразявам музиката на сърцето ми, а не да си губя времето, за да бъда такава, каквато някои искат“, разкри Елица.

На въпроса „Оттук накъде?“, певицата отговори: „Напред и нагоре. Накъдето е рекъл Бог. Не знам какво ми готви живот​ът, но знам, че искам да преминавам с вяра през него. Ще бъда всякаква - слаба, уязвима, силна. А накъде ​- то ще си покаже. Нанякъде, където искам да бъда. Ако музиката е като едно дете - да знам, че съм му дала правилните дрехи“.

С нетърпение всички почитатели на Елица очакват следващото ѝ вдъхновение, за да потънат в нейния пъстър емоционален свят, в който има за всекиго по нещо. Докато този момент настъпи, тя пожела на читателите на „Марица“ вяра, че въпреки трудностите, винаги трябва да живеят с надежда и с поглед, че ни чака нещо добро в утрешния ден. „Да знаят, че щом се събуждаме и денят е нов, имаме силата да променяме неща, да взимаме нови решения. Нека никога да не бъдат толкова изгубени, че да си мислят, че всичко е напълно изгубено. Разбира се, здраве. И хубава музика“, пожелава певицата. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?