44

Елена Паракосова запя с 20 гайдари в нови клипове

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив.

 

В тези пролетни дни, въпреки капризите на времето, родопската певица Елена Паракосова успя да заснеме видеоклипове на едни от последните си записани песни. Това са „Във горана има“ и „Де се е чуло и видяло“. Една от песните е любима на нейния баща, който напусна този свят съвсем скоро, и затова е много специална за семейството. 

"Вложила съм много емоция при записа на тази песен както в студиото, така и в клипа. За място на снимките избрахме най-зрелищните и красиви места на Широка лъка и село Гела заедно с гайдарски състав „Караджата“. Има прекрасни кадри, които са включени в клиповете. От сърце се радвах, че се видях с моите учители от музикалното училище Соня Балабанова, Мария Урилска и Стоянка Тенова, които също дойдоха и ме подкрепиха по време на снимките. Благодаря им!", казва Елена Паракосова.

В новата продукция, която вече се излъчва по една от музикалните телевизии, участват още талантливите музиканти Божидар Стрехин, Димитър Червенаков, Венелин Башев и Недко Дерьовски. Аранжиментите са на Виктор Йорданов - Кардама. До внушителния гайдарски състав застанаха талантливите Явор Бобев и Васил Балабанов, с които Елена е в творчески тандем и на сцената. При снимането на първите ѝ видеоклипове са използвани и костюми на смолянския ансамбъл „Родопа“.

"Няма да забравя тези мигове, когато на зелените ливади в село Гела, докато снимахме една от песните, започна да прехвърча сняг и се наложи снимачният екип да прибере камерите. Едва когато снегът спря, продължихме със снимките, но аз вече бях боса на ливадата. Бързахме много, за да изпреварим задаващия се облак, и успяхме. Благодаря на всички от гайдарски състав „Караджата“, защото въпреки студеното и дъждовно време стояха докрай на снимките. Получиха се добри клипове и вече получавам много похвални отзиви от зрители и слушатели", казва Елена Паракосова.

Костандово става столица на фолклора за три дни

Най-интересното е, че след края на снимачния ден никой не бърза да си тръгва и си заформя невиждан купон в една от механите на Широка лъка. Заедно с Елена се надпяват учителката ѝ от музикалното училище Соня Балабанова и гласовитият Севдалин Бакларев от Лъки.  Днес талантливата родопчанка е музикален педагог в две пловдивски детски градини - „Росица“ и „Радост“, където има възможност да предаде любовта към фолклора и на децата. На 18 май нейната вокална група „Звездичка“ ще вземе участие и на Народния събор в парк "Лаута" и това ще е първото им участие пред публика. След седмица Елена влиза отново в звукозаписното студио, за да реализира още нови записи на красиви родопски песни, които съвсем скоро ще бъдат събрани и в самостоятелен албум.

Росица Пейчева кръсти сина си Георги

Росица Пейчева

Народната певица Росица Пейчева, която преди няколко месеца разкри, че на 50-годишна възраст очаква третото си дете, роди син, както "Марица" вече писа. Радостната вест съобщи самата тя в социалните си мрежи веднага след успешното раждане в столична болница. Вече е ясно, че малката им рожба се казва Георги и още тази събота се прибират вкъщи. От първия си брак Росица Пейчева има две големи деца ​- момиче и момче, които вече са самостоятелни. С настоящия си съпруг Николай Петров живеят от десет години заедно и не са имали никакви колебания дали да задържат бебето.


Костандово празнува три дни с национален фестивал 


Над 1000 изпълнители от различни региони на страната ще се съберат в родопското градче Костандово от 17 до 19 май, когато ще се  проведе и 27-ото издание на националния фолклорен фестивал „Костандово 2024“. Това са и празниците на града, които продължават до храмовия празник на църквата „Св. св. Константин и Елена“ с курбан за здраве и обща трапеза. 

Костандово става столица на фолклора за три дни 

Традиционният фестивал цели да съхрани и популяризира изворния, автентичен фолклор на България, да се представи пъстротата на българското фолклорно изкуство и по този начин да спомогне за запазване и предаване на културното наследство на младите поколения, казва Пламен Киселов, секретар на читалище „Просвета 1919“, домакин на фестивала. Всеки ден ще се представят по  35 певчески, танцови групи и индивидуални изпълнители. Най-далечните са от Варненско, Софийско, Смолянско и Благоевградско. Преобладават групите от Пазарджишка и Пловдивска област.

Костандовският фестивал е един от малкото в страната, които нямат такса за участие и домакините осигуряват храна на всеки гост. Няма конкурсен характер, но има жури от специалисти, които дават указания и съвети на групите, които пожелаят. Всички участници получат грамоти и почетния знак на фестивала, пояснява Пламен Киселов от организаторите. В първата вечер при откриването ще се представи и местният ансамбъл „Бояна“, а сред гостите са Николай Славеев, сестри Филатови и народен оркестър от Гоце Делчев.

 

Фолклорни вести

- Пети национален фолклорен фестивал „Георги Пендов“ ще се проведе в Садово на 24 и 25 май. Тогава ще се празнуват 50 години от обявяването му за град. Народното веселие на стадиона ще е с оркестрите „Славяни“ и „Пловдив“.

- 60 години обществена колекция в Момчиловци ще отбележат на 18 май в родопското село и 120 г. от рождението на прочутия гайдар Лазар Каневски. Ще бъде открита временна изложба, посветена на творчеството му.

- В Калипетрово се провежда конкурс надпяване „С песните на добруджанската народна певица Васила Вълчева“. Издадена е книга с нейното творчество.

- Празници на фолклора ще се организират в чирпанското село Зетьово на 24 и 25 май, съобщи кмета Иван Ганев. Специален гост-солист на 25 май ще е световноизвестният Иво Папазов-Ибряма. 

- На 18 май известната шопска певица Радка Алексова посреща юбилейния си 80-и рожден ден.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?