Следвайте ни

Електромонтьорът, който нарисува 130 картини СНИМКИ

viber icon

Самоукият художник Димитър Паунов  от Каравелово  е сред инициаторите, които възродиха старите занаяти в селото.

Художник от Каравелово посвети времето си в неотдавнашната изолация изцяло на четката и боите. Той нарисува десет големи платна с темперни бои, както и още много на брой по-малък формат в кръгли и квадратни рамки - красиви сувенири от живота на селото. Димитър Паунов възпя в картините си любими места от Средна гора, бреговете на Стряма, езерата в Рила. През това време той често посягаше и към длетото - дърворезбата е другата част от неговото творчество.

Една от големите си картини художникът предостави на кметицата на селото Славка Червенкова за подарък на най-възрастния жител на Каравелово и на региона - 104-годишната баба Геня Сиркьова. Тъй като подаръкът бил предназначен за Цветница, двамата с кметицата избрали „Пролетен пейзаж“.

Рисувам не само през изолацията, а през целия си живот, разказва Димитър Паунов.  По-голямата част от творбите си той подарява на приятели, а в една от залите на кметството са подредени 130 негови картини.

Димитър Паунов е инициатор за възраждане на старите занаяти в Каравелово. Идеята се родила по време на съвместна работа с Пенчо Божков, известен в Подбалкана дърворезбар, покойник от преди три години. Приятелство свързвало двамата мъже, а още преди 30-ина години Божков запалил Димитър по дърворезбата. И двамата имали ателиета вкъщи, обменяли идеи, а желанието им било да предадат уменията си на млади хора, да им покажат как се вае дървото, как от него можеш да разкриеш фигура на мъж или на жена, цвете или звяр. Така стигнали до идеята на занаятчийски център. Кметицата Славка Червенкова ги подкрепила, а после с първоначално разкритите работилници кметството кандидатствало и спечелило европейски проект за развитието на занаятчийски център.

Така се събрали резбарите Димитър и Пенчо, художничката Галя Мяховска, майсторките на народни носии Ганка Ангелова и Любомира Керемедчиева. Тъкачката Ренета Стоянова ги убедила да закупят и монтират хоризонтален стан и  научила четири жени да тъкат, които от своя страна започнали да обучава деца.

За мен е голяма радост да уча малките, признава майсторът. Имахме намерение тази пролет отново да ги съберем, ала извънредното положение ни спря. Но скоро едно от децата, 8-годишният Пламен, ме попита: „Чичо Митко, нали не си ме отписал от занаятите?“. Как ще го отпиша, да им показвам как да работят с длетата е голяма радост за мен, споделя Димитър.

Като дете исках да уча в художествена гимназия, ала нашите нямаха пари да ме пратят в Пловдив или София. Така станах ученик в техникум по механотехникума „Христо Ботев“, сега „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“ в Карлово, разказва Димитър. Веднага след казармата започнал работа във ВМЗ - Сопот и там минал целият му трудов стаж. Но четката и платното винаги били край него, а ателието по дървообработване и резба станали част от живота му. Макар да работил цял живот като електромонтьор във ВМЗ, винаги имал нужда от занимания, които дават храна на душата.

През 70-те и 80-те години в Каравелово била много развита художествената самодейност и тогава по-голямата част от младите и хората на средна възраст участваха в нея. Имаше около десет-дванадесeт състава - театрален, по художествено слово, гъдуларски, музикален с китаристи, барабанисти, народни песни и танци. Тогава Димитър участвал в няколко от тях - бил актьор, най-много му допаднало участието в пиесите „Вълчи времена“ и „Аз имам много синове“ - последната била посветена на баба Тонка Обретенова. Правил и музикалното оформление на групата по художествено слово, имали награди от фестивали.

А изцяло негова експозиция бе уредена миналата година, когато Димитър Паунов навърши 70, и по този случай от селото решиха да представят произведенията му в Бухаловия хан в Карлово, който е център на занаятите и традициите в Подбалкана. Беше празник не само за него, разказва кметицата Славка Червенкова. На откриването дойдоха над 100 приятели, познати, близки и непознати, припомня тя.

Тези дни Димитър Паунов рисува нова голяма картина, тя е посветена на селския живот - това е любимата му тема. Когато я завърши, тя ще стане част от цял цикъл.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?