Следвайте ни

Експертът Виделина Гандева: Три лъжици катран в кацата с мед за туристите на Базиликата

viber icon

Три големи проблема от гледна точка на туризма висят със страшна сила над Епископската базилика на Филипопол, смята експертът Виделина Гандева. „Първият е, че хората не харесват сградата и още не знаят какво има в нея. Четем, че е избрана за „Сграда на годината“ и всички се чудят ​- това, дето прилича на гара ли? Вторият проблем е, че откриването се отлага вече втора година. Стана като зоологическата градина. Губиш търпение, а оттам - и интерес. Създава се усещането за нещо, което не е добре направено и постоянно го преправят“, казва тя. Третият проблем е свързан с разпознаването на обекта от бъдещите туристи. Оказва се, че чужденецът, а и българинът попадат на поне три различни имена на този обект.

Хората се информират от Гугъл. Там пише Great Basilica

- Голяма базилика. След това влизаш и четеш за „Епископска базилика“ в наш сайт. Обаче освен за Епископската в Пловдив, излизат данни и за базиликата в Сандански, Стара Загора и не знам още къде. В Уикипедия е написана като „Филипополска базилика“. Хоп - появи се трето име! Едно от най-важните неща в туризма е един обект да е разпознаваем в информационното пространство“, подчертава експертът. За успешния туризъм е важно да се покаже по какъв начин нашите мозайки кореспондират с тези в Истанбул или Белград примерно. „Ако съм любител на мозайки, не виждам някакви чужди специалисти да са давали мнение за уникалността на пловдивските. Защото, ако са от някакви местни експерти, те може да си разказват всичко. В алжирския град Тимгат, който е в ЮНЕСКО, мозайките, освен че са уникални, са и много по-богати от нашите. И там е доказано, че градът е на 8 хиляди години“, допълва Гандева.

Според нея влизането в престижния списък не влияе на броя на туристите

"Това дърпа пиар, но само към Общината. Никой турист не го вълнува това. Дали си в ЮНЕСКО, или не, може да развълнува само някой професор“, убедена е тя. Епископската базилика трябва да стане част от туризма на преживяването - това, от което Пловдив и България страдат, разсъждава Гандева. И дава за пример фестивала на розата, който ражда големи туристически потоци. „В Занаятчийското училище на ул. „Стръмна“ биха могли да направят препратка към всички тези мозайки. И да кажат - тук хората ще могат да се научат да редят римски мозайки, както е било навремето. Или известни музиканти да правят концерти в Малката или Голямата базилика. Като концерта на Галина Врачева, посветен на Бетовен, в катедралата в родния му град. Това са неща, които привличат туристите“, убедена е тя. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Милена

Милена

05.01.2021 | 12:02

Аман от хейтъри! Едно хубаво нещо ще се направи и веднага, още преди да е открито, дайте да търсим кусурите! Типично по български! Махат някой от апетитен общински пост и той тръгва да търси негативите! Затова няма да се оправим никога!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?