Следвайте ни

Екскурзовод показа как се тъкат колани против уроки СНИМКИ

viber icon

Русенецът Ивайло Никифоров показа на пловдивската главна как българските баби и млади момичета са втъкавали тайни знаци против уроки в коланите си, които са тъкани на кори. Техниката е отмряла отдавна и съвременните майстори само я пресъздават и опитват да я възродят. 

Всяка мома научава тайните знаци от баба си. Един знак на колана пази против черни магии, а друг против специфични болести.

Момите са подарявали на любимите си мъже тъкани на кори колани, а те са ги препасвали върху поясите си.

„Понякога са тъкали и имена на коланите. От незнание или не, някои от запазените са с обърнати букви или умишлено сгрешени. Може би точно това е била целта – така носещият колана се е пазил против уроки“, разказа Ивайло Никифоров.

Русенецът по професия е екскурзовод, който тъче колани в свободното си време. Работи с английски език с туристи по Черноморието.

„От малък се интересувам от станове. Като дете исках да ми купят дървено станче. Чак преди 7-8 години успях и си купих малък стан и след работа започнах да опитам да правя различни работи. Тъкането на кори не изисква стан, а фиксиране на двата края“, разказва той.

Навремето са го правили между две дървета, между колоните на чардака или на два забити в градината кола. Така тъкат колани и в Скандинавските страни. Някои връзват нишките на дръжката на вратата.

Техниката се казва така заради дървените кори. Днес ги правят от много по-леки материали. Важното е да не провисват. Имат различен брой дупки – Ивайло използва четири дупки и 36 кори. Корите може да са наляво и надясно и като се сложат всички заедно се въртят индивидуално или на групи. 

Има баби, които тъкат на над 100 кори. И наслагват много голяма дължина – 10-12 метра. Две тъкачни от двата края, а по средата има един човек. И се срещат по средата. 

Всяка баба е обучавала внучката си да тъче още като дете. 

Момата няма как да са омъжи, ако не е изтъкала поне 20 колана. В деня на сватбата си ги дарява на присъстващите роднини на младоженеца. Женските колани са дълги и ги завиват по няколко пъти. 

Неомъжените моми носят тънки коланчета, а омъжените и родилите – по-дебели. Мъжете също носят такива колани, когато са подарени от любимите им. 

„Младите проявяват малък интерес към занаята, защото той отнема много време. 5 сантиметра колан съм го тъкал 45 минути“, обяснява Ивайло Никифоров. 

Занаятът е отмрял много отдавна в Пловдив. В Северна България до 50-е години е имало баби, които са тъкали така. След това и те си заминават, защото самите колани излизат от употреба. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?