Следвайте ни

Екскмет на Марково прави музей в 100-годишната си къща

viber icon

Бившият кмет на Марково Пламен Кабаков е напът да превърне дома си в Ситово в частен етнографски музей. На два от етажите в 100-годишната къща, която в момента реставрира, той смята да подреди богатата си сбирка от носии и военни униформи от различни райони и периоди в нашата и световната история. Дотогава бившият кмет и настоящ съветник в община "Родопи" показва част от колекцията си онлайн във фейсбук групата "Къща музей "Еснафска задруга". Идеята на музея е да пресъздаде бита и културата на жителите на община "Родопи" в края на 19. и началото на 20. век. 

Експонатите Кабаков купувал в годините назад покрай увлечението си по история и етнография. 

"Определям себе си като родолюбец и патриот. Когато децата ми пораснаха, реших да им покажа пъстрия и красив бит на българите чрез носиите, да им разкажа за великите и славни времена от историята ни и спечелените битки чрез събраните царски, опълченски и румелийски униформи", разказа Кабаков. За да възприемат близнаците Светослав и Анна-Маргарита целия колорит и красота, той е закупил манекени, които облякъл с тъканите дрехи, много от тях автентични. Други пък сам "реставрирал" с прочетеното и наученото.   

Около 20 са само носиите в сбирката на Кабаков. Сред тях са първомайска, златоградска, старозагорска, кюстендилска, както и пъстрата ситовска дамска премяна. Ще покаже и атрактивните северняшка, македонска, граоска и херцойска. Повечето купувал от пазари и битаци в страната и в чужбина, други - от калайджии. Смята, че днешното поколение не осъзнава стойността на оставеното от предците. Обяснява, че повечето от продавачите са млади хора, които бързо и лесно се разделят с вещите на своите баби и дядовци, и щом те напуснат този свят, младите започнат да разчистват мазета и тавани.      

Според Кабаков носията от Първомайския край е една от красивите български женски премени и най му е на сърце. Сукманът е с типичния за региона дълъг ръкав, в широко надлъжно райе в зелено и тъмнолилаво, с богата украса от гайтан на ръкавите и на полите. Ризата е кенарена, с украса от дантела. Престилката е вълнена, в типичното за района каре в топли тонове. "Всичко е напълно автентично и това е първият сукман, от който започна моята колекция", разказва Кабаков. И допълва, че тя има сантиментална стойност за него, и затова я подарил на съпругата си Люси. Самата носия е участвала в много публични събития и възстановки, като най-известната изява е в пресъздаване на Хайтовия разказ "Мъжки времена".

В момента Кабаков реставрира прочутата Елховска носия, която през 1921 г. печели първо място на международно изложение в Лондон. 

Гордост за всеки колекционер е да притежава униформа от Втората световна война. В сбирката на Кабаков има съветска зимна бойна униформа на войник в периода 1943-1945 г. Зимната ватенка е оборудвана със сумка дисков пълнител ППШ 41 (Шпагин), сумка прав пълнител ППШ 41 и чанта за три ръчни гранати. Допълват я орден "Червена звезда" за бойни заслуги, медал "Освобождението на Одеса".

 

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Коментари (1)

Тони

Тони

26.12.2020 | 02:05

Браво, родолюбив българин! Дано да има все повече такива хора.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?