Следвайте ни

Ексдепутат представи книга за Атон

viber icon

Света гора Атонска е най-големият център на православното монашество в света, той съществува повече от 1000 години и е единственото място в православния свят. В  неговите манастири  на  едно място и под единно управление хармонично съжителстват и осъществяват своята духовна дейност  представителите на всички православни  народи. Има ли я Света гора, ще го има и православието. Това пише в своята книга на Атон доц. Пламен Славов, преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Миналата вечер той я представи пред пловдивската общественост. Домакин на премиерата на книгата на доц. Пламен Славов бе Димитър Минев, директор на Народна библиотека „Иван Вазов”.  Тази вечер имаме възможност да научим за Атон и православието  в аспекта на поклонничество, осъществявано от Русия, но за нас това място  също е толкова  скъпо, свято и  важно, защото то неизменно се свързва и с нашата история, каза Димитър Минев. 

Проявата събра в конферентната зала на Народната библиотека  десетки пловдивчани. Да поздравят автора, дойдоха почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, ректорът на Висшето училище по сигурност и икономика проф. Георги Манолов, проф. Иво Христов, съветникът на президента Румен Радев Николай Копринков, бившите заместник-министри на образованието  Кирчо Атанасов и Атанаска Тенева. Също така Захари Георгиев,  Георги Търновалийски, преподаватели и колеги на автора от от Пловдивския университет и ВУСИ, приятели и близки на Пламен Славов и много граждани. 

Темата за Атон  е малко застъпена у нас, а книгата   на  доц. Пламен Славов  проследява и анализира  поклонничество на Русия през вековете, както и съвременността на това  свято място, каза доц. Бойко Белегов, преподавател в Пловдивския университет. Монографията „Историческа традиция на православното подвижничество и поклонничество  от Русия в Света гора /XVIII-XXI в./ е хабилитационния труд на Пламен Славов за длъжността доцент  в Пловдивския университет. Исторически достоверната информация за  разпространение на монашеството  на Атон е от IX век, а през следващите векове  Света гора преживява разцвет, каза още  доц. Бойко Белегов. На целия православен свят  е известно, че Света гора Атонска се намира под особеното покровителство на Света Богородица. Според светото предание тя се възкачила на планината Атон, а стъпките <210> осветили това място, припомни доц. Бойко Белегов. 

Руските монаси започват да населяват Атон през IX век. И през следващите векове Света гора продължава да бъде образец на духовен живот за руските монаси, а  уставите, приети в Атон още по времето на византийските императори, се спазват и до днес. 

Атон  е духовен път и това знае всеки, който е пребивал там, сподели и личните си впечатления от Света гора доц. Пламен Славов. Заедно с група съмишленици той се върна от поклонение в Атон съвсем скоро. 

Атон е неповторимо място, това преживява всеки, който има възможност да се докосне до него, каза проф. Иво Христов. Той поздрави доц. Славов за неговия труд и му благодари за възможността, която дава на всеки читател чрез тази прекрасна книга да почувства и преживее това усещане. 

Николай Копринков се присъедини към думите на проф. Иво Христов. Книгата е научен труд, но тя е и увлекателно четиво за всеки, на когото православното християнство е ценно и скъпо, каза той. 

След официалната част много от участниците в срещата поискаха автографи от автора. Те разговаряха и обсъждаха с него различни аспекти от духовния живот в Света гора. 

Пламен Славов е от Карлово, той е магистър по история от Великотърновския университет. От 2006 година е преподавател по история на религиите катедра „История и археология” към Философско-историческия факултет на Пловдивския университет. Преподава и във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив. В обсега на научните му интереси са историята на религиите, културно-историческо наследство и културният туризъм, както и проблематиката, свързана  със сигурността и тероризма. Пламен Славов е бил учител в Карлово, народен представител в 38-то, 40-то и 42-рото Народно събрание. Автор е на десетки  научни публикации - монографии, студии, статии, научни съобщения.  За студентите той е задълбочен и интересен лектор.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?