Следвайте ни

11в от Художествената показа своето „Вдъхновение през прозореца“

viber icon

Изложбата „Вдъхновение през прозореца” на учениците от 11в клас, специалност „Рекламна графика”, беше открита днес в „Къща „Верен Стамболян“ в Стария Пловдив.

Експозицията е организирана от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и е първото културно събитие на гимназията в реална изложбена среда, след периода на извънредното положение.

Изложбата беше представена от преподавателя по "Живопис" Ваня Годжелова и от ученичката Виктория Илиева. Официални приветствия към участниците и публиката отправиха Светлозар Чавдаров - директор на Художествената гимназия и Богомил Грозев - директор на ОИ "Старинен Пловдив". 

Показани са 30 произведения на учениците: Виктория Илиева, Гергана Савчева, Елена Маринска, Златина Илиева, Мария Кълвачева, Надежда Боянова, Радослава Иванова и Сахак Касапян. Почитателите на изобразителното изкуство могат да видят живописни и графични творби в различни техники и стилове. Картините са рисувани самостоятелно от учениците по време на дистанционното обучение в периода от 16 март до 20 май 2020 г. с напътствията и съветите на преподавателите по специални предмети - Ваня Годжелова и Петър Чучулигов. 

Творбите са на тема, свързана с трудния период, през който преминаваме, а именно разпространението на вируса „Covid-19“ и опасностите и последствията от него. Учениците рисуват света, който ги заобикаля, в момент на социална изолация и отдалеченост от ежедневните им занимания. Те са вдъхновени от гледните точки през прозореца, който не може да ограничи творческото въображение и свободата на мисълта на бъдещите художници. Претвореният авторски поглед през прозореца символизира вярата и надеждата за спокойно бъдеще, в което всеки ученик ще има възможност да създава художествени произведения и да реализира своите идеи. 

Всички картини може да разгледате ТУК

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?