Следвайте ни

Две премиери и 6 трупи от чужбина чакаме на Кукления фестивал

viber icon

С трупи от Барселона, Санкт Петербург, Риека, Измир, Берлин и Струмица тръгва XXIV фестивал на кукления театър „Двама са малко – трима са много”&TheatAir. За първи път спектакли ще бъдат прожектирани на екран на Римския стадион.

Трупите участват в конкурсната програма, като испанската трупа Cinema Sticado ще покаже авангардни визуални техники с камери и 3D мапинг. Това ще стане в спектакъла „End of Season”.

Гост за пореден път е италианският клоун и илизионист Алфонсо Серджио. 

Акцент ще е уличният театър, който ще покаже две постановки – „Пешеходна зона” на пловдивската трупа, и „История за кукли” на трупата Fireter и на Пламен Иванов. 

В Пловдив уличен спектакъл не е правен близо 15 години. Fireter пък е известна с огненото шоу, което прави.

В спектакъла на Fireter участва балет „Арабеск”. „Подготвили са нещо грандиозно, което ще започне пред Виенския павилион”, каза директорът на Кукления театър Петър Влайков.

Шоуто на Пламен Иванов ще бъде показано за първи път пред публика на 2 септември от 21 часа в „Цар Симеоновата градина”. 

Заради мерките против ковид на закритите представления в залата на театъра ще се допускат само до 50% публика.

Фестивалът стартира на 2 септември в 17 часа с шествие на абитуриенти от специалностите „Театрален костюм” и „Грим и перуки” към Сценични кадри.

Младите хора ще покажат свои костюми в дефиле от Градската градина до Кукления театър.

То ще е с музиката на учениците от НУМТИ „Добрин Петков”.

Новост е и изложбата с творби с пастел на ветерана от Кукления театър Панайот Добрев. Тя ще бъде подредена във фоайето на театъра.

Картина на Понко ще бъде връчена и на постановката, която бъде отличена в конкурсната програма. Победителите ще получат статуетка. 

Спектаклите ще са от 2 до 6 септември. Започват всеки ден в 10.45 на откритата сцена в двора на Кукления театър. Второто представление ще е в 11.45 в залата му, а вечерното е в 19 часа на няколко различни локации. 

За тези, които са пропуснали представление на 3, 4 и 5 септември на Римския стадион ще бъдат прожектирани техни запаси от 10.30, 20.30 и 21.30 часа.

Така ценителите ще могат да се насладят на „Дъщерята на самурая”, „Малката кибритопродавачка”, „Уанда Лаванда”, „End of Season”, „Червената шапчица” и „Сънища”. 

Пловдивската премиера „Пешеходна зона”

В нашия спектакъл „Пешеходна зона” ще видим четири големи кукли, като две от тях за високи 2,7 метра. Те са проектирани от Крум Крумов и актьорите ги обличат дълго време.

Репетират да ги носят по такъв начин, че да не паднат, докато играят с тях.

Актьорите участващи в "Пешеходна зона"

Проверка е показала, че високите кукли не могат да минат на много место по Главната. Едно такова място е подлезът до аптека "Марица".

„В „Пешеходна зона” ще видим историята на средностатистическото българско семейство Иванови, което прави тигел по главната. Има майка, татко, дъщеря и бебе”, каза режисьорката Ева Кьосовска. 

"Пешеходна зона" ще бъде показана по два различни улични маршрута – единият от Аптека „Марица” до Кукления театър, а другият ще тръгва от Пощата.  

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?