Двама пловдивски творци откриха изложба във Виена

Пловдивските творци Димитър Воденичаров и Васил Маргаритов гостуваха в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ – Виена, където откриха своя съвместна изложба на 6 март.

Директорът на културната институция доц. Румяна Конева представи пред австрийските и българските гости акварелите на Воденичаров и бронзовите пластики на Маргаритов и посочи, че тяхната изложба представлява заключителен етап на проекта, който „Дом Витгенщайн“ реализира заедно с Градска художествена галерия – Пловдив. Той постигна целта си да популяризира сред австрийската публика българското изобразително изкуство от различни периоди и стилови направления във връзка с определянето на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. Досега  виенчани се запознаха с творчеството на българските класици Цанко Лавренов и Златю Бояджиев, както и със съвременните живописци Васил Стоев и Стоян Куцев.                        

„С тези няколко изложби Пловдив вече е културна столица в центъра на Европа“, заяви доц. Конева пред гостите на изложбата. Целият проект, който се подкрепя от Община Пловдив и Министерството на културата, завършва в края на март. Вечерта на откриването в залите на културната ни мисия звучеше класическа музика в изпълнение на младите български цигуларки Лаура и Вера и пианистката Нели Костнер.

 

 

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?