Следвайте ни

Двама пианисти за първи път на сцена заедно след 20-годишно приятелство

viber icon

Пи​анистите Марина Симеонова и Йоан Балджиев са бивши възпитаници на НУМТИ "Добрин Петков" и приятели от 20 години. За пръв път обаче двамата ще свирят заедно. Дуетът се сформира чак след натрупан опит като концертиращи пианисти в САЩ, Канада, Африка, Азия, Европа и у нас.

Ще се запознаем с техния талант в Евангелската Съборна църква в два последователни петъка - днес и на 7 август. На тазвечерния концерт ще изпълнят класическа, барокова и романтична музика от 19. век досега, сред която творби на Бетовен, Бах, Цезар Франк и други. Гост-изпълнител ще е челистът Йордан Вичев.

"От 2017 година редовно правя камерни концерти в Евангелската Съборна църква, защото тя напълно отговаря на музиката, която изпълнявам. Построена е през 19. век в готически стил и разполага с красива акустика. Таванът е на височина 16 метра, има и роял. В концертите привличам много млади изпълнители, също завършили музикалната гимназия в Пловдив, напълно в духа на събитията", коментира Йоан Балджиев.

Концертите няма да имат вход или билети. Вместо това ще са поставени дарителски кутии, в които всеки гост ще може да остави толкова, колкото му е на сърце. Всичко е с цел подпомагане бъдещото развитие на изпълнителите, особено след тежкото извънредно положение, което лиши родните артисти от участия.

На следващия концерт, на 7 август, Марина и Йоан ще свирят сами, като ще съчетаят солова програма с такава за пиано дуо - четири ръце. Това означава, че ще свирят на едно пиано едновременно.

"Този похват на свирене дава възможност за едно по-плътно и масивно представяне на инструмента. Обхваща се по-голям диапазон и звучност. Всеки път, когато свириш с някого, независимо на какъв инструмент, можеш да видиш неговата музикална чувствителност. Това е двустранен процес на взаимовръзка, на предаване не само на душевна, но и мисловна информация. Предизвикателно е да свириш с човек, който ти е, освен приятел, и колега. Определено е доста интересно“, допълва Йоан Балджиев.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?