Два мистични филма на Цветан Симеонов с вход свободен в “Тракарт“

Прожекциите са част от програмата на „Дни на тракийската култура“

ТРАКАРТ организира за осма година Международен фестивал „Дни на тракийската култура“ от 25 до 30 юни 2020 г. Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и Слово, представени от Научна конференция “Божественото знание на Древна Тракия”, концерти,  изложби,  излъчване на филми, срещи, четения.

На 26 юни в 17:00 часа на ул. "Вечерница" 1 ще зе излъчи филмът на Цветан Симеонов „Мистериалната режисура”. Той подсказва за рефлексията на тези тайнства в театралното изкуство.
Духовният водач е възлова фигура, която направлява енергията на масите. Жрецът буквално режисира обредните действия. Няма рязка граница, която да маркира отделянето на древните мистериални практики от театъра. Вероятно това е станало някак неусетно с развитието на обществото. Гърците заимстват тракийските мистериални обреди. Превръщат ги в свои и правят така, че споменът за прототипа да остане само в тесен кръг запознати с древните практики.
Филмът „Мистериалната режисура” подсказва как атинската демокрация десакрализира тайнствата. Превръща ги в театър. Впоследствие това става мощно оръжие за манипулиране на масите и за формиране на общественото мнение.

Отделни елементи в българския фолклор и някои реликтни ритуали все още подсказват за обредите на траките. Те не описват мистериите си, за да не ги опорочат. Но пък гърците без притеснение ги качват на сцената и ги превръщат в делнични зрелища.

В същия ден, но от 19:00 часа в културния център Тракарт ще се излъчи и филмът „Изгубеният град на синтите“. Той разказва историята, писана в продължение на близо две хилядолетия. Истината за града на тракийското племе синти излиза едва през 2002-ра година. Тогава е открит един от малкото императорски надписи по българските земи. Там се споменава гражданската общност на хераклейците. Именно този надпис подсказва къде е изгубеният град на синтите.

Днес вече имаме представа за социалния живот на населението в различните периоди. Открита е гражданската базилика, в която са взимани съдбоносни решения. До нея е най-мащабният форум, намиран по днешните български земи. Монетните находки подсказват за активните търговски отношения с целия тогавашен свят.

Филмът „Изгубеният град на синтите” очертава и драматичната картина на две унищожителни земетресения, които заличават града. След началото на Пети век от Новата ера всичко потъва под тонове тиня и остава скрито векове наред.

Международният фестивал  „Дни на тракийската култура“ 2020 е част от Календара на културните събития на Община Пловдив. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?