Духът на Япония завзема Пловдив

Духът на Япония завзема Пловдив с два уникални спектакъла. 27 музиканти от Страната на изгряващото слънце ще изнесат две безплатни представления в града. Артистите са част от делегация, водена от кмета на японския град Окаяма Масао Омори. Той е придружаван и от представители на общинската администрация. Официалната визита в побратимения Пловдив е в периода 15-18 ноември.

Спектакълът „Духът на Окаяма“ включва характерния танц Ураджа и изпълнения на традиционни музикални инструменти. Ураджа (демони) е представление, кръстено на местната стара приказка, която се нарича "Момотаро“ (Прасковеното момче).

Момотаро е един от най-популярните герои в Япония. Той е символ на борбата за справедлива кауза. Негова скулптура има в Цар-Симеоновата градина. Тя е подарена на Пловдив през 1992 година по случай 20-годишнината от побратимяването на двата града.

Момотаро е символ на гражданите на Окаяма. Танцувайки на сцената, артистите ще разкажат за духа на древния град. Всичко това, придружено от характерен грим, елегантните и възхитителни дрехи, както и невероятното танцовото изпълнение, определено ще очарова публиката.

Инструментите им също са забележителни и характерни за японската традиционна музика - кото (струнен инструмент) и шакухачи (бамбукова флейта) и шамисен (ръчен струнен инструмент) с около 400-годишна история.

Представленията са на 16 ноември, събота, от 18.30 часа в Дома на културата „Борис Христов“ и на 17 ноември, неделя, от 11 до 12 часа на открита сцена пред сградата на Община Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?