49

Духовен маршрут търси "Къщи на ъгъл без прав ъгъл"

„Къщи на ъгъл без прав ъгъл“ ще е новият архитектурен духовен маршрут, организиран от издателство „Летера”. Той ще стартира на 25 юни от 11 часа от градинката на ул. „Руски”, която е срещу ул. „Данаил Николаев”. 

Водач в това маршрута е историкът на изкуството Теодор Караколев, а гост – фотографът Явор Беров. Ще стане дума за интересни факти, истории и любопитни детайли на  знакови къщи на бул. "Руски", ул. "Авксентий Велешки", "Цар Асен I" и "Д-р Г. М. Димитров.

Пловдив получава модерна градоустройствена схема в края на XIX век с работата на архитект Йосиф Шнитер. Тогава се появява интересна тенденция при много от сградите, строени на кръстовище – ъгълът се скосява и така се получава любопитният феномен „Къщи на ъгъл без прав ъгъл“. 

Тази година проектът „Духовни маршрути” се провежда на два етапа – през юни и през септември-октомври и това е последният маршрут от първата част. Проектът е финансиран от Община Пловдив. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
осмокурсник от НеБеУу-то (5+3=8 пет години трети курс)

осмокурсник от НеБеУу-то (5+3=8 пет години трети курс)

25.06.2022 | 17:20

Учил-недоучилият Фьодор КараКАЛИНКА нито е "ИЗКУСТВенОВЕД" нито архитект нито даже от Техникум, а просто ОТБИВА НОМЕРА С МЕРОПРИЯТИЯ УЖКИМ "ДЕЙНОСТ" за придобиване / осигуряване на сенчестото финансиране от софиянските лелки за собствената му бракониерска фондация "Български АрхиЙерейски Модернизам". Юруш, народе, не се блъскайте, подреждайтъе се ПО ДВАМА! Будала до будала!

Отговори
1 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?