Следвайте ни

Духът на миналото: Арх. Белин Моллов рисува старото „злато” на Пловдив

Столицата, големите градове в страната и Европа също вдъхновяват архитекта-художник в последната му изложба

viber icon

Архитектурно наследство от столицата, страната и Европа, изобразено с акварел, ще покаже арх. Белин Моллов. Днес той открива поредната си изложба - в навечерието на празника на София, в изложбената зала на Държавна агенция АРХИВИ от 19.00 ч. Съорганизатор е Фондация Креативна общност.

Родом от Русе, арх. Белин Моллов е водещата фигура, която изготви Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Пловдив. Както и на редица други стратегически за града документи.

Извън работата си на администратор този изтънчен архитект се отдава на картините си

„Рисувам от малък и това е една от причините да стана архитект. Защо Пловдив присъства в моите платна? Много харесвам този град, щастлив съм, че стана Европейска столица на културата. Но имам също картини от Русе, от София, от цяла България”.

Последната му изложба е озаглавена Архитектурно наследство от столицата, страната и Европа неслучайно. Целта е, от една страна, да се фокусира вниманието върху впечатляващи сгради и ансамбли от София  ден преди празника. От друга страна, интересно би било да си припомним архитектурни шедьоври и от други градове на страната. А за да се разшири още повече представата за контекста, в който се е развивала архитектурата на столицата и на България като цяло, селекцията е допълнена и с архитектурни обекти от Европа.

Така ще може и да съизмерят постиженията на родните архитекти с тези на европейските

„Изпитвам огромен респект към архитектурното наследство като фактор за неповторимата идентичност на градската среда.

Идеята на моята изложба е да се провокира интереса към архитектурни паметници, сгради и ансамбли, които пренасят очарованието на отминали епохи, възпитават и поддържат чувство на принадлежност към средата в която живеем, създават самочувствие за това, че сме носители на традиции, които пазим и ще предадем на тези, които идват след нас. Всяка сграда, която днес ни възхищава и ни кара да се чувстваме горди, че сме родени и живеем в този град, има своя история и съдба. Тя е създадена от вдъхновението на творческа личност - човек, за който трябва да знаем, да си спомняме и да почитаме. Използвам възможността заедно с картините да споделя и моето разбиране като урбанист за значението на обществените пространства в градската среда. Съвременните публични пространства фокусират в себе си едновременно проблемите и културата на обществото. Те ярко отразяват сложните отношения между „локалното и глобалното“, между „насъщна духовност“ и „консумативен патос“. Въпреки че публичните пространства на града са огледало на настоящето, в тях се проектира и неговото минало, дори тогава, когато то е било безогледно заличавано”, казва експертът по градско планиране. 

Арх. Белин Моллов е експерт по устойчиво регионално развитие и благоустройство с дългогодишен опит, заемал ръководни длъжности в “Софпроект - Генерален план на София”, и МРРБ, участвал в подготовката на договора за присъединяване на България към ЕС. Бил е и преподавател в УАСГ. Родом от Русе, израснал във впечатляваща с архитектурното си наследство градска среда, арх. Моллов работи и живее в София. Като художник е реализирал множество самостоятелни изложби в страната и чужбина. Рисува предимно архитектурни обекти със статут на културни ценности. Любимата му техника е акварелът.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?