46

Драмата показва 558 страници от спомените на Георги Миятев

Ръкописът легендарния пловдивски актьор Георги Миятев ще бъде представен в Драматичен театър Пловдив на 14 октомври от 19 часа в Камерна зала.

Живата памет на пловдивската трупа е роден през 1878 година и още 16 годишен – през 1894 вече играе на пловдивска сцена. 

Ръкописът на Миятев бе открит в Държавен архив и съдържа 558 страници. В тях има куп автентични истории и истории, които разсмиват  и трогват от ранните години на съществуването на пловдивския театър. 

Над редакцията му почти  половин година работят журналистката Катя Янева и драматургът Катерина Георгиева. Той е посветен на 140-та година от основаването на първия професионален български театър в Пловдив. 

Ръкописът вече бе издаден като книга, а сега оригиналните страници ще бъде част от бъдещия музей на Пловдивски драматичен театър.

Георги Миятев основава в 1898 година театрално дружество „Звено”.

От 1904 играе в пловдивската драматична дружинка. От 1925 до 1943 година играе в Пловдивския общински театър. Коронните му роли са Юлий Цезар от едноименната драма на Шекспир и д-р Ранк от „Нора” на Ибсен.

Още за събитията в Пловдив четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?