49

Драмата отива на театрална олимпиада с "Коприна"

Пловдивският драматичен театър става първият, който е включен в театралната олимпиада в Унгария през 2023 година. Там нашата трупа ще покаже спектакъла на Диана Добрева „Коприна”.

Театралната Олимпиада ще е в Будапеща и в театри в цяла Унгария от 1 април до 1 юли 2023. Спектакълът на Диана Добрева е селектирана редом със спектакли на водещи световни режисьори като Иво ван Хове, Ромео Кастелучи, Робърт Уилсън, Хайнер Гьобелс, Силвиу Пуркарете и Кристиан Лупа. 

Театралната Олимпиада е създадена в Гърция през 1995 година от световни артисти като Теодорос Терзопулос, Тадаши Сузуки, Робърт Уилсън и Хайнер Мюлер.

„С разпространението на глобализацията се появи тенденцията да се мисли, че икономическата стабилност за страната е по-важна от тази духовна ценност и за хората от театъра стана по-трудно да правят театър", казва Тео Терзопулос.

„Коприна“ е създаден по романа на Алесандро Барико. За режисьорката Диана Добрева Театралната олимпиада е пореден успех след представянето на спектакъла „Калигула“ на фестивала в Шизуока в Япония и Голямата награда за спектакъла „Одисей“ на фестивала на античната драма във Велес в Северна Македония.

Драматургията е на Александър Секулов, а сценографията е на Мира Каланова. Музиката е на Петя Диманова, костюмите на Марина Райчинова, а видеодизайнът е на Петко Танчев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?