46

Драмата, Кукленият и Маргита Гошева донесоха "Икар"-и за Пловдив

На снощната официална церемония в Народния театър "Иван Вазов" бяха връчени театралните награди "Икар". 49-ата церемония се провежда точно на Световния ден на театъра - 27 април.

Наградата за най-добър театър отиде в Пловдивския драматичен театър.

„Благодаря на Министерството на културата, на цялата театрална гилдия, на колегите, които работят в нашия театър. Специални поздравления и най-големите аплодисменти са за прекрасната пловдивска публика. Аплодирайте”, каза директорът Кръстю Кръстев. Наградата му връчи министърът на културата Найден Тодоров.

"Невидимият Тонино" на Държавен куклен театър - Пловдив беше отличен в категорията "Куклен спектакъл"! 

"Невидимият Тонино" е едно от най-новите заглавия в репертоара на Държавен куклен театър - Пловдив. Премиерата беше в края на миналия театрален сезон. Оттогава представлението се приема с голям успех от публиката. 

Най-добрата поддържаща роля при жените е на Маргита Гошева за ролята ѝ на Ана в спектакъла “Солунските съзаклятници" на Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив.

Ето и кои други си тръгнаха с престижната театрална статуетка:

Владимир Пенев е един от големите победители на 49-ите награди "Икар". Той печели наградата за превъплъщението му в Поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев. Отличието му беше връчено от българската актриса Мария Бакалова, която беше гост на събитието.

Най-добрата главна женска роля е тази на Светлана Янчева в “О, щастливи дни” на Театрална работилница “Сфумато”.

 При мъжете в най-добрия поддържащ образ се е превъплътил Светослав Добрев като Санчо Панса в постановката "Дон Кихот“ на Младежкия театър „Николай Бинев“.

Йерней Лоренци спечели наградата за режисура за „Орфей“ в Народния театър „Иван Вазов“. А представлението взе статуетката в категориите и за най-добър спектакъл, както и спектакъл на публиката.

Най-добрият дебют е на Кристина Беломорска и нейната режисура на "Морфин" по Михаил Булгаков.

Призът за изключителен принос към българския театър отиде при актьора Антон Радичев.

 
"Икар" получи и Никола Тороманов за сценографията по “О, щастливи дни” от Самюел Бекет на Театрална работилница “Сфумато”.

 
Постижение в кукленото изкуство

Свила Величкова за сценографията на „Алиса в огледалния свят“ по Луис Карол, реж. Бисерка Колевска, Държавен куклен театър – Варна
Авторска музика

Милен Апостолов - за „Дон Кихот“ по Мигел де Сервантес, Младежки театър „Николай Бинев“
Драматургичен текст

„Място, наречено другаде“ от Яна Борисова
Съвременен танц и пърформанс

Стефан А. Щерев И LIGNA – ОЛЕ ФРАМ, ТОРСТЕН МИКАЕЛСЕН, МИХАЕЛ ХЮНЕРС за „НОНУМЕНТ-2“ (радиобалет), Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен в Копродукция с Inform Bureau Association
 

Майсторско техническо изпълнение

Народен театър "Иван Вазов" - за „Нора“ от Хенрик Ибсен, реж. Тимофей Кулябин
Най-добър дублаж при жените

Йорданка Илова за Кметицата в “Оглитата – Добре дошли в Смърдел град”
Най-добър дублаж при мъжете

Илиян Пенев за Василий Голоборотко в “Слуга на народа”.
В цирковото изкуство статуетката е за Лукреция Марио Малеволти. Призът ѝ се присъжда от Гилдията на цирковите артисти за високите ѝ постижения в конния жанр.

Статуетка "Икар" в категорията "Вариететно изкуство" от гилдията в жанра взима Николай Серафимов за постиженията му в областта на Вариететното изкуство и Мюзикхола.

Теодосий Спасов получава "Икар" през 2023 г. за Съвременна българска музика.

Наградата в категорията за преподавателска дейност отива при проф. Анастасия Савинова, а за "чест и достойнство" - при актрисата Мария Стефанова.

 
Отличията "Икар" за театрално изкуство се присъждат от 1974 г. и тази година е 28-ото издание. Церемонията винаги се провежда на 27 март - Световния ден на театъра. Наградите се раздават по традиция в Народния театър “Иван Вазов“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Да поздравим от сърце

Да поздравим от сърце

28.03.2023 | 14:04

Пловдивските театрали..Маргита Гошева, както и Куклен спектакъл

Отговори
0 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?