61

Дойче веле поиска разправа с Пикасо заради токсична мъжественост

Огромен скандал свързан с един от най-изтъкнатите художници на ХХ век - Пабло Пикасо е на път да предизвика Дойче веле. Медията призовава великият творец за бъде преосмислен, заради отношението му към жените и порицава "токсичната му мъжественост".

"Пабло Пикасо е печално известен с начина, по който се е отнасял към своите съпруги, музи и любовници. Той ги виждаше или като „богини“, или като „изтривалки“. Време ли е да съборим испанската икона на изкуството от пиедестала му?

„Има само два вида жени – богини и изтривалки“, този цитат на Пабло Пикасо говори много. Всъщност повечето от връзките му с жени,  11 са известни, следват точно този модел: първо ги боготвори, а след това се отнася с тях като с измет. Две от тях, Мари-Терез Валтер и Жаклин Роке, се самоубиват след смъртта на Пикасо.

Този спорен аспект от наследството на суперзвездата на изкуството на 20-ти век е все по-често в светлината на прожекторите. „Бих обвинила Пикасо, че е манипулативен, че има садистична склонност и че извлича определено удоволствие от измъчването на жени по определен начин, като им дава обещания и клетви за любов, дори и да не го е мислил“, каза Ан- Катрин Хан, куратор в музея на Пикасо в германския град Мюнстер.

Особено жените често я питат как един музей все още може да слави такъв художник като идол, без да го критикува, каза тя.

Пикасо: Без скрупули и жаден за власт

Пикасо, който е роден в Испания през 1881 г. и почина във Франция на 91-годишна възраст през 1973 г., е бил безскрупулен гений, готов да ходи по трупове за кариерата си, пишат някои от бившите му любовници в мемоарите си. Той имаше почти маниакален начин да увековечи всяка своя афера в своите картини, рисунки, скулптури или керамика. Колкото и ентусиазиран да беше в началото, това щеше да се охлади също толкова бързо. Привличането и отблъскването почти винаги следват същия модел.

Фернанд Оливие е първата любовница, която прави публично достояние историята на връзката си с Пикасо в книгата си от 1933 г. „Пикасо и неговите приятели“. Тя разказва годините, прекарани заедно в Париж от 1905-1913 г. Когато Пикасо и Фернанд се срещнаха, той е бил  непознат, беден испански художник със силен акцент.

Фернанде Оливие е била един от най-важните модели през първите години от кариерата му. Той разби образа й на геометрични трески; носът, очите и бузите са трудно разпознаваеми като такива в неговите кубистични произведения на изкуството. Пикасо изобразява гледката отпред и отзад едновременно.

Използвайки образа на Фернанде, Пикасо създава крайъгълни камъни в историята на модерното изкуство. В реалния живот той се отнасял зле с нея и дори я заключвал в общия им апартамент в студиото, за да й попречи да позира като модел на други художници. Тя изпада в бедност, когато той я напуска заради новата си любовница Ева Гуел.

Роуз-Мария Гроп проучи личните дневници на любовниците на Пикасо и непубликувани източници за книгата си от 2023 г. „Богини и изтривалки. Жените и Пикасо“.

Журналистката вижда емблематичната картина "Дамите от Авиньон", основна творба от кубистичната фаза на Пикасо, като израз на неговото презрение към жените.

„В края на краищата е просто немислимо да мислим за картина, толкова катастрофална като „Дамите от Авиньон“ от 1907 г., без агресия от страна на нейния създател – това е невъзможно“, каза тя пред DW, добавяйки, че е също толкова интересно да се види как петте вписани жени в картината в реален размер отразяват тази разрушителна енергия. Пикасо е бил наясно със силата на жените, твърди тя.

Сваляне на Пикасо от неговия пиедестал

Пикасо презираше жените, каза Абигейл Соломон-Годо, американска изкуствоведка, живееща в Париж. От феминистка гледна точка хората трябва да се дистанцират от този вид артисти, каза тя и добави, че е време за нова гледна точка към Пикасо.

„Това, което ме интересува, са дискурси за история на изкуството, дискурси за Пикасо, дискурси за велик гений, за майстори, защото това е дискурсът, който е отворен за интерпретация за една картина“, каза тя пред DW.

„Нашето възприемане на картината „Дамите от Авиньон“ не е същото като през 1907 г. Сега гледаме с други очи.“ Тя допълни, че в днешно време възникнаха въпроси, които „не можеха да бъдат зададени на произведението преди 115 години“.

Пабло Пикасо и Жаклин Рок 

Соломон-Годо би искала да свали Пикасо от пиедестала му. Той не беше свръхчовек, каза тя, и хората не трябва да извиняват токсичната му мъжественост, като изтъкват средиземноморския му характер.

След първоначален гратисен период след раздялата му с първата му съпруга Олга Хохлова, с която живее от 1917 до 1935 г., той изкривява нейния образ в своите картини в чудовища. Една картина показва Олга, заспала на фотьойл - гротескно деформирана фигура с широко отворена уста, подобна на муцуна.

Франсоаз Жило, майката на децата на Пикасо -  Палома и Клод, пише за годините от 1943 до 1954 г. в книгата си "Моят живот с Пикасо".

Докато Фернанде беше без пари след раздялата, Жило беше финансово независима, идвайки от заможно семейство. Тя виждаше Пикасо такъв, какъвто беше, и не пестееше думи: „Той винаги караше хората около себе си да се състезават, една жена срещу друга, един търговец на изкуство срещу друг, един приятел срещу друг. Той майсторски използваше един човек като червен плат а другият като бик. Докато бикът отиваше към червения плат, Пабло успя да нанесе болезнени удари", написа тя.

Жило напуска Пикасо

Тя беше единствената жена, която напусна Пикасо и той никога не й прости за това. Дълго време той дори отказваше да признае бащинството на децата им. Където може, Пикасо унижава жените си, включително и в изкуството си.

Дора Маар, която беше една от неговите романтични партньорки, се смяташе за психически нестабилна и страдаше особено от обидните думи на художника. Вероятно ще бъде запомнена завинаги като „плачещата жена“, както той я изобразява в картините си.

Привличане и отвращение: Връзките на Пикасо с неговите любовници почти винаги следват този модел, каза директорът на музея на Пикасо Мюнстер Маркус Мюлер. Той и Мерилин Маккъли издадоха през 2022 г. книгата „Пикасо. Жените от живота му. Почит“.

„Дъщерята на Пикасо Мая веднъж ми каза, че Пикасо е напускал жените си като някой, който излиза още веднъж вечер, за да вземе цигари в бистрото.“

Презрението му към жените също беше израз на времето - и Пикасо не беше единственият. Неговите приятели Аполинер и Пол Елюар също са били еротомани, обсебени от секса, каза Мюлер. Съпругите на Пикасо обикновено са били по-млади от 30 години по времето, когато са го срещнали, понякога дори не са били пълнолетни.

Пикасо, мачо, обсебен от успеха, е много обсъждана тема в света на изкуството откакто се появи движението #MeToo. Днес хората вероятно биха го описали като отличен пример за токсична мъжественост.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Шоро

Шоро

05.04.2023 | 16:00

Шорошоядите от Дойче шнеле!

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?