Следвайте ни

Доналд Тръмп оплю „Паразит“: „Какво, по дяволите, беше това?“

viber icon

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп се изказа остро по отношение на тазгодишната церемония на наградите Оскар. Причината, която е разгневила държавния глава, е победата на южнокорейския филм „Паразит“ в категория „Най-добър филм“. Всъщност лентата спечели награда и за сценарии, режисура и чуждестранен филм. Екипът се записа в историята на кино индустрията като първият извън Америка, който грабва статуетката в най-оспорваната категория.

Това явно хич не се нрави на президента, защото в речта си на предизборен митинг в Колорадо той буквално оплю това престижно постижение.

„Победителят е… филм от Южна Корея! Какво, по дяволите, беше това? Имаме достатъчно проблеми с Южна Корея с търговията, а те им дават най-добър филм!“

     

Какво по дяволите, г-н Тръмп, бихме попитали ние? В правото си на какъв плюете цял един народ, тяхната култура и тяхното изкуство? И защо се залъгвате, че наградите на Академията вечно трябва да обслужват американските интереси и да награждават филми, които не заслужават само защото са създадени в Холивуд?

Тръмп заяви, че трябва да се правят повече филми като „Отнесени от вихъра“, в който е вплетена силна политическа и социална пропаганда за робството на чернокожите в САЩ по време на Гражданската война. Интересен пример на митинг от толкова широко естество. Новината за недоволството му бързо се разпространи, като дори дистрибуторът на „Паразит“ в САЩ – „Неон“ публикува в туитър статус, който гласи: „Разбираемо е, той не може да чете!“.

Южна Корея не са велика сила, те с малка страна, със собствени проблеми, но не е нужно да търпят подигравки и явно отвръщат на атаката. Всъщност в управлението на г-н Тръмп много често може да попитаме „Какво по дяволите?“ и да му пожелаем някой от съветниците му да му обясни да не се обажда по въпроси, по които не е подготвен или няма нужните знания. Разбира се, всеки зрител има право на мнение и не е нужно мненията да са еднакви, но да използваш политическа трибуна, за да налагаш това си мнение е колкото абсурдно, толкова и непристойно. Особено, когато става въпрос за изкуство, което говори на международен език.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?