49

Документален филм за емблематична творческа личност с премиера пред пловдивската публика

Какво се крие зад името изписано на табелката на улица „Васил Урумов“ в Пловдив – Европейска столица на културата 2019? Това ще разберете на премиерата на документалния филм „Улица Васил Урумов - Пловдив – щрихи към един портрет“. Ще имате шанса да погледнете в живота и да опознаете същността на този виден деец на 18 ноември от 17:00 часа в Lucky Дом на киното.

За Васил Урумов може да се говори много. Той бе български поет, на когото е забранявано да публикува, но неговите колеги му посвещават възторжени стихове. Журналист, художествен и театрален критик, на когото художниците от Пловдивската школа рисуват серия портрети от признателност за презентациите му… И който, уволняван от работа за бунт срещу тоталитарната система.

Васил Урумов живее от 1930 до 1979 година. Едва след промените през 1990 година му е присъдена Награда „Пловдив“ за стихосбирката „Не ми завиждайте“. От тогава е кръстена улица на името му. Както писаха изследователите: „Усещаха хората в този град, че дължат нещичко на човека..., който беше толкова пловдивско явление, че ако не съществуваше щяхме да го измислим… Като наше подобие и наш антипод…“

"Нашият филм е едно поетическо есе. Проникновеното изпълнение на стиховете от актьора Димитър Селенски допринася да съпреживеем удивлението на съвременниците му от откритието, че Васил Урумов е нещо повече от поет, журналист и театрал.", споделят Георги Кайцанов и Светлана Урумова - творческият екип, който стои зад създаването на филма.

Събитието е с вход свободен. Създаването на този филм е част от програма Наследство 2023 на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?