Доц. Лаутлиев спаси и дари безценни фотографии от 20 век

Доц. Никола Лаутлиев дари на НБ „Иван Вазов“ стотици произведения на пловдивски фотографи от 80-те години на миналия век. Всички те са спасени от разсипията в началото на 90-те години на миналия век.

„Фотографиите те са един невероятен художествен архив и можем да говорим за запазване на едно пловдивско богатство“, каза Йохан Девлетян от библиотеката.

Изложба от 36 подбрани фотографии ще бъде открита утре от 16 в пространството пред изкуствотеката.Проявата е част от "Международните дни на фотографията", които продължават до 31 октомври.

Ще видим творби на напусналия ни тази година фотограф на „Марица“ Слави Калинов и невероятните Неделиан Нешев, Соня Станкова, Захари Джевизов, Милан Христев и Чавдар Найденов. 

Още с откриването си през 1977 година Къщата на фотографията на ул. „Стамат Матанов“ привлича с проявите си десетки големи фотографи от страната и чужбина.

След 1989 г. към държавното фотографско предприятие се създава фотографско студио, което приема този архив. След приватизацията структурата изчезва и архивът е оставен на произвола на съдбата. 

Той е спасен и съхранен от доц. Никола Лаутлиев, който сега го дари на НБ "Иван Вазов". 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?