49

Добруджански славей събра живота и песните си в книга

От Николай Чапански

 

Известната добруджанска певица Галина Дурмушлийска по тези майски празници представи книгата си „За песните на моята душа“ в различни градове из страната. Премиерата беше съпроводена с майсторски класове по народно пеене в Шабла, Исперих и Котел, а скоро ще гостува и в Кипър.

"За песните на моята душа" не е автобиографична книга, а книга за моите песни. От кого и как съм ги научила, къде и как съм ги изпяла, как ме е посрещнала публиката. Разказвам за някой интересни срещи с големи музиканти и композитори. Въпреки че не е автобиографична, проследява пътя на едно дете от Добруджа до големите сцени, за радостите, перипетиите. Как песента от напев, излязъл от устата на добър дарител се превръща в любима за публиката или как на вид добра идея не успява да се реализира... книга за живота на музиканта! Не съм изпяла нищо, без то да мине през душата ми, казва Галина Дурмушлийска, която има стотици записи във фонда на Българското радио.

В книгата има 7 раздела, които отразяват различни периоди от нейния живот. Много ноти на най-емблематичните й песни, както и много снимков материал. Разказва за срещите си с бесарабските българи от Молдова и Украйна, които са й дали песни, залегнали в репертоара й. За живота в Нидерландия, където има два проекта - женски и смесен хор "Чубрица", за голямото желание на чужденците да пеят нашите песни, защото в тях е закодирана истината за живота, а с неравноделните ни тактове бие сърцето на Вселената.

"За песните на моята душа" е красива приказка за музиката и за едно поколение, чиито песни ще останат завинаги в Златния фонд на БНР. Десетки млади таланти, които запяха песните на Галина Дурмушлийска, получиха книгата й с автограф.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?