Следвайте ни

Доброволци от чужбина пак ще копаят на Юнаците

Миналата година финансирането беше сериозно и разкопките продължиха повече от обичайното

viber icon

Яснота какви средства ще се отпуснат за продължаване на разкопките на праисторическа могила при село Юнаците ще има в края на месец май, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Пазарджик Борис Хаджийски. Той поясни, че тогава се събира комисията към Министерство на културата, която решава за кои обекти ще се отпуснат пари.   

Ние кандидатствахме още в началото на април и подадохме нужните документи за финансиране. Искането ни е да ни се отпуснат 30 хиляди лева, но не можем да кажем колко ще е одобрената сума.

 Миналата година ни отпуснаха 18 хиляди лева за разкопките. Отделно от това ще работим с фондация „Балканско наследство”, с които си сътрудничим вече пета година, допълни директорът на музея.  

От неправителствената организация осигуряват доброволци от чужбина. Вече е сигурно, че и тази година те ще дойдат още от началото на сезона, вероятно в края на месец юни.

През 2017 г. финансирането беше сериозно и разкопките продължиха повече от обичайното - два месеца и половина. Парите за дейностите на праисторическата могила дойдоха от няколко източника - освен от Министерство на културата, имаше и от община Пазарджик, помогнаха и от фондацията. За първи път музеят също успя да отдели от своя бюджет, допълни Борис Хаджийски. Тази година от културната институция също ще се опитат да участват със собствени средства.  

При разкопките на могилата при Юнаците миналата година бе намерена кръгла златна апликация, наподобяваща глава, амулет подобен на тези, открити при Варненския некропол. Находката е датирана във втората половина на V хил. пр. Хр. 

Археологическият сезон бе изключително успешен. При разкопките се откри още уникална пещ с врязана украса на 6600 година. Разкриха се също останки от сграда с боядисани в червено стени, в която личат различни съоръжения и помещения. В нея, наред с многобройните фрагментирани съдове, бе открит и антропоморфният златен амулет. Археолози и доброволци очакват и тази година да излязат интересни и важни открития.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?