Следвайте ни

До 14 февруари "Идеалното тъмно" блести в Градската галерия

viber icon

Най-новите творби на пловдивския живописец Светлин Колев остават в залите на Градската художествена галерия до 14 февруари. Изложбата под наслов "Идеалното тъмно" включва повече от 40 негови творби, изпълнени както с традиционната маслена техника, така и чрез съчетаването на акрил и молив, платно, картон и дървени плоскости.

Наред с класическата реалистична стилистика, в изложбата присъстват платна, създадени  в областта на сюрреализма, импресионизма и абстракцията. В експозицията има колоритни пейзажи, фигурални композиции, абстрактна живопис и актове, обединени от необичайното заглавие „Идеалното тъмно“.

Светлин изясни акценти от концепцията си: “Както тъмното поглъща всякаква светлина и не отразява никой цвят, така и цветовете, показани върху него, придобиват истинския си облик. Открих черното като база, която е вдъхновение за експерименти, а и него самото като цвят. Тъмнината винаги привлича със своята неизвестност, а това, което се опитвам да представя, е, че там няма страх и негативизъм. Няма езотерика в това, нито психология, само вдъхновение, поглед от високо до мозъка на костите“.

През 2017 г. по време на предишна негова изложба в Градската художествена галерия, изкуствоведката Паулина Чернева сподели: „В творбите на Светлин се създава усещане за интимност, една покана за съпричастност към преживяното“.

Колев е роден в Пловдив през 1979 г. Творецът завършва НХГ „Цанко Лавренов“ - Пловдив, през 1997 г. със специалност „Живопис“. Член е на Дружеството на пловдивските художници и активно участва в общите му изложби.

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай