Днес църквата почита Света мъченица, вижте историята й

На 21 декември църквата почита паметта на Света мъченица Юлиания и мъченици с нея 500 мъже и 130 жени в Никомидия.

Свeта Юлиания била дъщеря на знатни и богати родители езичници, които живеели във Витиния (Мала Азия) в края на ІІІ век. Още малка тя била сгодена за един момък на име Елевсий, също от знатен род и езичник.

Като пораснала, тя имала случай да се просвети чрез вярата в истинския Бог и се бояла да свърже съдбата си с идолопоклонник. Затова, когато дошло време да се омъжи, заявила на Елевсий, че ако той не повярва в Христа, да си търси друга годеница.

Като съобщил за това на родителите на Юлиания, Елевсий заедно с тях я убеждавал да се отрече от вярата в разпнатия Христос, но никакви просби, нито убеждения не били в състояние да склонят младата християнка да отстъпи.

Разгневен до крайност от това, което му се показвала като непонятна упоритост от страна на Юлиания, баща й се отнесъл към нея със зверска жестокост. Безпощадно я бил и най-после пребита, я дал да я съди Елевсий, който в това време бил управител. Зарадвал се той отначало на възможността да отмъсти на отхвърлилата го годеница, но като наблюдавал необикновената й красота, Елевсий отново започнал да я моли да се свърже с него, като обещавал никога да не я принуждава да се покланя на езическите богове.

Но нито молбите, нито най-безчовечни изтезания не могли да победят неустрашимата изповедница на името Христово. Съблечена гола, привързана с въжета, тя била бита отначало със сухи жили, после я обесили за косата, тъй че кожата с косата се отделяла от главата. В същото време изтезавали тялото й с остро желязо. Измъчена и едва жива я хвърлили в тъмница.

Но сърцето на мъченицата горяло от пламенна молитва и тя с неземна утеха превъзмогвала телесната болка. На другия ден отново взели да мъчат Юлиания, но, покрепяна от истинска божествена сила, тя оставала невредима и в огъня.

Поразен от свръхестествената сила, с която мъченицата понасяла изпитанията, превишаващи човешките сили, народът славел Бога на Юлиания.

По време на страданията на Юлиания повярвали около 630 души. Всички те веднага били посечени с меч, като приели по такъв начин Кръщение чрез своята кръв. Най-после и Юлиания била обезглавена. Това станало към 290 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Anatema

Anatema

21.12.2020 | 10:04

UYDURMI NA KRASTONOTSI,KATO KRASTTA NYAMA NISHTO OBSHTO S UCHENIETO NA CHOVEKA -PROROKA-EVCREINA ISUS ,SINAT NA MARIAM !

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?