46

Джазменът Мартин Денев импровизира космополитни ритми на Римския

Неукротимият пътешественик е кръстил концерта си "Код 359"

Мартин Денев е пианист, композитор, джазмен и диджей. И заклет пътешественик. Всяка вибрация във въздуха около него, независимо накъде пътува, превръща в идея, която пък поднася в незаменими ноти, които тежат като котва на мястото си. 

Като един истински музикант с пловдивско сърце, Мартин не търпи правила, а се покланя дълбоко на импровизацията, тъй като под нейното покровителство и със собствения си талант работят отлично в тандем и раждат изключителни творчески проекти.

 Джазменът  е познато име из целия свят, защото е живял от Куба и Нидерландия до Индонезия. Черпи атмосфера, емоции и вдъхновение, които трансформира в заразяваща сетивата музика. Денев е чиста проба космополит, на когото петолинието му е тясно и го огъва по свой образ и подобие. Талантът и приключенският му нрав го завеждат на много екзотични места, включително Бали, където става джазмен №1. Пловдивчанинът се прибира в България насред пика на пандемията от COVID-19. Изкарва двуседмична карантина според действащите тогава правила в страната и се завръща към Пловдив. Любимият град му подарява ползотворен период и безброй ангажименти. Поредният е на 6 октомври, когато Мартин и негови стари приятели ще зарадват пловдивчани и гости на града с уникален по рода си концерт. Магията ще подсили атмосферата на Римския стадион. Събитието ще бъде заснето, ще се направи и кратък филм за него. 

Спектакълът ще започне в 19.30 часа. Мартин, който ще е властелинът на кийборди и електроника, ще е в компанията на Росен Захариев-Роко (тромпет и перкусии) и Васил Вутев (ударни и електроника). „Музиката е комбинация от авторска и неавторска. Общо взето, електроника и джаз, по-артистична. Артелектроника с много импровизации, със звукови пейзажи, в сравнително свободни форми. Но, разбира се, не е прекалено абстрактно, разбираемо е за широк кръг от хора и не е прекалено трудна за възприемане“, обяснява Мартин. 

 С Роко и Васил се знаят много отдавна, от престоя му в чужбина 

„С Росен се познаваме още от Нидерландия, когато учихме в Ротердам. След това бяхме заедно в Бъркли и Бостън. С Вутев се познаваме също от Ниската земя, свирили сме там концерти, записвали сме заедно“, каза джазменът. 

 

Проектът, на който ще се зарадват пловдивчани, носи името „Код 359“. Идеята е в Пловдив да е първият концерт от поредица такива, където ще има различни гост-музиканти. „Акцентът по някакъв начин е в върху факта, че се включват хора, които са живели и творили по света, а в момента са в България по различни причини. Това е една космополитна музика, на световно ниво. Напоследък така се случи, че много хора се озоваха по различни причини в България. Или се установиха тук, или се завърнаха. И в момента, по мои представи и впечатления, се влива много свежа кръв. 

 Свежа не като възраст, а като влияния, което е прекрасно 

Тези процеси би трябвало да се уловят и да се отразят. Но въпреки това името на проекта „Код 359“ напомня за българска почва, предполага една интернационалност“, разсъждава Денев, който е потомствен музикант.

С Росен и Васил ще свирят за първи път заедно тримата. Поотделно Мартин е имал участия с всеки от тях в клубовете „Bee Bop” и Фарго“. "Там музиката е по-комерс, по-скоро музика за клатене на раменете и телата", обяснява с усмивка Мартин. И допълва, че събитието на 6 октомври определено е далеч от това и се вписва в определението на „музика за слушане“. 

Джазменът е изключително доволен от периода на изолацията заради COVID-19. Причината, разбира се, е творческият катапулт, който пандемията дава. „Накрая, като теглихме чертата, се оказа, че сме изкарали много продукция, в моя случай се озовах с нови албуми и проекти. От тази гледна точка не мога да се оплача. Аз самият нямах планове да бъда в България, но наистина накрая успях да извлека максимална полза от цялата ситуация“, пресмята музикантът.

Споделя, че работи с австралийски лейбъл години наред. „Те окуражават новите хоризонти. Жанрово и стилистично ме насърчават да търся в различни посоки, което е доста интересно. Отделно дава много свобода“, добавя той. Към момента движи паралелно няколко свои проекти, без да си дава почивка. „Сега работим по един програмен концерт, който трябва да се случи догодина, но вече е в процес. Той ще е за синтезатори, солисти и струнен оркестър. Това е доста интересно и ще е основният фокус, ако се случи както трябва. Ще е много специално. Иначе свирим, действаме, пътуваме. Нещата си вървят. Не в същите темпове и същия размах както преди, но започнахме да се приближаваме до старите норми. Да видим докога и как. Нищо не се знае и всеки си има едно наум. В тази обстановка никой не прави дългосрочни планове, а гледа ден за ден да черпи с пълни шепи“, обобщава Мартин.

Джазменът не спира да обикаля света, да твори и да представя музиката си. През ноември заминава за Берлин, след това 

 през февруари идната година  музикалният вятър ще го отнесе към Тайланд. 

"Ключът на творческия процес, музиката и пътуванията са в баланса и търсенето на златната среда", казва Денев. Убеден е, че за себе си е намерил този баланс и го е превърнал в успешна формула. „Не пътувам постоянно. По принцип отиването от едно място на друго ме зарежда. Умерено е, не е като например всяка седмица да съм по пътищата, по влакове и самолети дотолкова, че да не знам къде се намирам. В моя случай всичко е изключително добре балансирано. Отдавна съм се научил да си подреждам нещата. Обичам да пътувам, да работя по различни проекти, да се срещам с различни хора. Човек трябва да осъзнае с какво точно се занимава, да осмисли нещата и да тръгне смело напред към поредното предизвикателство. Имало е моменти в миналото, в които в един миг става въртележка и всичко се замъглява. Не може човек да осмисли какво се случва“, споделя Мартин.

Напоследък джазменът е част от бенда на талантливата Мария Илиева. „Това е различна посока и на мен ми е много интересно. На фона на останалите неща - продуцирам, диджействам, правя електронни и поп проекти - всичко  представлява една приятна конструкция“, добавя музикантът. И с усмивка продължава напред.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?