71

Джаз в юлската жега: Мартин Денев с два авторски проекта и турне с Крейг Бейли

В музикален маратон през горещия юли се впуска известният пловдивски пианист, композитор, диджей и пътешественик Мартин Денев.

На 12 юли той ще представи в древната крепост Хисарлъка до Кюстендил своя авторски проект Ethno Venture. Публиката ще чуе коктейл от съвременна електроника, Nu Jazz, български и балкански семпли, мелодии, интонации и източни бийтове и перкусии. "Тази музика е като шоколад с люти чушки", гласи една от рецензиите за Ethno Venture. В проекта Мартин си партнира с Стоян Роянов Я-Я (кларинет, саксофон) и Емил Пехливанов (барабани), с когото се познава от Музикалното училище в Пловдив. 

На 14 юли в галерия "2019" в Пловдив е представянето на най-новия проект на талантливия пловдивчанин -"Синт Сенс", който предлага кинематографична музика с елементи на джаз и класика .

"Това е програма-концерт за синтезатори, струнен оркестър и солисти. Това са осем мои авторски пиеси, аранжирани от най-изтъкнатите млади аранжори в България. Това е един от най-мащабните проекти, с които съм се занимавал досега и за щастие пак беше подкрепен финансово от Национален фонд “Култура", обясни Мартин Денев.  Заедно с него на сцената ще бъдат Стоян Роянов Я-Я (кларинет, саксофон), Васил Вутев (барабани), Дамян Йорданов 1кавал), Алекс Атанасов (бас китара, контрабас) и оркестър Drop Down Communiti с диригент Любомир Денев-син.  

Първият албум от Synth Sense излиза на 12 юли, издава го австралийският лейбъл Исамин Рекърдс, така че на 14-и ще бъде неговата своеобразна премиера. Албумът се казва Synth Sense Vol.1 - Delightful Irony (Очарователна ирония). Vol.2 трябва да излезе през септември. 

Наред с двата свои проекта Мартин Денев ще се включи и в българското турне на Крейг Бейли - дългогодишен солист и музикален директор на бенда на Рей Чарлз. В проекта участва и друг именит пловдивчанин - Петър Салчев.

Първият концерт вече премина с голям успех на 4 юли в Старосел. На 11 юли, четвъртък, Крейг Бейли и компания очакват публиката в Rock & Bar "Безистенъ" на улица "Найден Геров" в Пловдив. Следващите концерти са в Лятно кино, Ямбол (16 юли), крепост Туида, Сливен (17юли), Летен театър, Созопол (18 юли), Ваканционно селище Русалка (19 юли) и Max Club, Русе (20 юли).

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?