71

Джаз, филмова музика и техно звучат от 6 сцени на Бунарджика СНИМКИ

Сценично шоу с невиждани размери, от сцена на сцена и от локация на локация, готви на Бунарджика в съботния ден третото издание на фестивала „Пътят към върха”.

То ще завърши с голям концерт на Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов и Плевенската филхармония на върха на тепето. Шоуто им е посветено на най-интересните образци филмова музика.  

"Светът на киното в музика" започва в 21 часа и ни пренася в света на "Имало едно време в Америка", "Кръстникът", "Убий Бил", "Кабаре", "Флашданс", "Хубава жена" и филмите на Чарли Чаплин. 

На сцената освен Плевенската филхармония под диригентството на Борислав Йоцов са и едни от най-добрите джазови музиканти в България - Живко Петров, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов.

Мултимедия ще допълва атмосферата на всяко представление. Тя е на Васил Каркеланов. Новите аранжименти са от Христо Йоцов.  

На „Пътят към върха” 50 различни артисти ще се изявят на 6 сцени. Началото е в 16 часа на алеята пред Летния театър. Там галерия „Етерна” представя Детска работилница с педагози по изобразително изкуство. Това е и концертът „Джаз за деца“. Той ще е два сета от по 45 минути.

„Джаз за деца” са образователно-развлекателни концерти за малки и големи, които дават възможност на публиката да участва активно в изпълненията на джаз пиеси и популярни детски песни. Ще чуем музикантите Венци Благоев, Станислав Арабаджиев, Димитър Благоев, Михаил Иванов и Невена Григорова. Децата ще участват с перкусии и песни. 

Втората сцена е в 17.30 часа на Акведукта. Тогава започва концертът „Деца в оркестъра“. В него деца от ЦНСТ „Детска къща“-Пловдив свирят съвместно с възпитаници на музикална къща „Дивизи“ и професионалните музиканти от Оркестър на Държавна опера-Пловдив. 

Третата сцена е на Фитнес площадката на хълма. Там в 17.30 часа започва концертът „Картини от Пиацола”.     

От репертоара на композитора ще бъдат изпълнени Adios Nonino, Libertango, Oblivion, Violentango и др. Проектът е на акордеониста Калоян Куманов и е създаден през 2021 година за стогодишнината от раждането на Астор Пиацола.

Участват още Виктория Каридова - цигулка, Ралица Ботева - пиано, Едит Унджиян - вокал. 

Четвъртата сцена е след фитнеса и преди завоя, който води към върха на хълма. Концертът се казва JAZZ и негови участници са Dixieland Ol' Stars Jazztet. Той ще е между 17.30 и 20 часа. Участват университетски рагтайм бенд, Александров рагтайм бенд, Дикси джоукърс, Фантазиаланд дикси бенд и др.

Чакаме музикантите Невилиян Гемижев, Павлин Павлов, Александър Куманов, проф. Владимир Радулов, Димитър Узунов, Стефан Кожухаров и пак Венцислав Благоев. 

Петият концерт е на Завоя преди върха. Казва се „Магдалена Петрович от България търси талант“. И той започва в 17.30 и ще продължи до 20 часа. Магдалена Петрович е българска виолончелистка, родена в Сърбия.

Участва в различни музикални фестивали - Rutesheim Cello Academy през 2016 г. работейки с Якоб Спан, Вен Син Янг и джаз виолончелиста Стефан Браун, както и във фестивала "Пабло Касалс"-Франция в класа на Никлас Шмид. 

Първият голям концерт на върха започва в 19.30 часа и е на Мартин Денев DJ set. Той е пианист, кийбордист, композитор и диджей. Завършил е музикално училище в Пловдив с пиано, след това консерватория в Ротердам със специалност джаз. Мартин е издал 14 албума в Англия, Германия, Индонезия, Австралия, Китай и Америка. Допреди ковид кризата Мартин живее на остров Бали, Индонезия, където е музикален директор, продуцент и участва в десетки проекти с музиканти от цял свят. 

Организатор на седемте концерта на Бунарджика е Община Пловдив, район "Централен" и Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?