“Дисни трилър” - виж страховете си

Представи си, че живееш в шоколадова къща с лешници, стафиди и портокалови корички.  Представи си, че между сладките стени, в плодовите кресла и над лешниковите подове си скрил своите най-дълбоки страхове. И си се научил да живееш с тях. И да ги споделяш само с най-близките си хора. И да ги преодоляваш с помощта на биберон, някакво необичайно лекарство, завещание от родителите ти и големи количества шоколади с лешник, стафиди и портокалов пълнеж....
Какво би се случило, ако в този сладък рай, събрал сгъстените изпарения на страховете ти, осигурил ти спасението от враждебността отвън, създал ти лъжовното усещане, че другаде няма нищо, нахлуе външен човек? А ако този външен човек като истински Дракула  преплете сгъстения от страховете ти въздух с кървавата реалност, в която живее? И тя се окаже също толкова непреодолима и непоносима като твоите страхове?


Запознай се с Пресли Стрей - 21-годишен, и неговата сестра близначка Хейли. Двама души превърнали дома си в крепост, приели, че светът отвън е пуст, унищожен от атомна бомба. Точно в този миг на пръв поглед съвършено битие, в измисления свят на спомените, там нахлува Козмо Дисни - 18- годишен, реален, красив и самоуверен. Но страшен с живота си. Козмо яде хлебарки, змии и мишки и показва чудовищния си съдружник Вила, за да си изкарва хляба. Вила е кошмарно превъплъщение на страха - деформирано лице, скрито с маска, животинска природа. Потенциален или реален сериен убиец. На деца....
Появата на Козмо и Вила в този дом събужда Пресли от токсичния му сън, за да направи ужасяващите страхове още по-ярки.


Шоколадовата къща вече я няма, Хейли и Пресли са навън в гората - изправени пред непоносимата вълна на един свят, от който са бягали съзнателно и с който не са готови да се сблъскат. Това е свят на побеснели кучета, рентгенови снимки, серийни убийци. Но Хейли и Пресли не могат да бъдат негови жертви, защото вече не са деца.


Добре дошли в света на страховете!


Пресли и Хейли, Козмо и Вила са главните действащи лица в най-новото представление на Пловдивския театър - “Дисни трилър”. Спектакълът е по пиесата “The Pichfork Disney”, премиерата е тази вечер от 19 часа в Камерната зала.


Това определено е едно от най-интересните представления, попадали в афиша на Драмата в последно време - интересна тематика (че кой не живее със страховете си), страхотна сценография (Петър Митев), прекрасна актьорска игра (Стилиян Стоянов, Мариана Йотова, Христо Пъдев, Дамян Тенев) и впечатляващи режисьорски решения (Стайко Мурджев).


“Дисни трилър” е провокация към онези, които обичат театъра изследване, събарящ  прегради, отварящ забранени врати. Всичко това е поднесено с много и разнообразни хрумвания на постановчика.


Част от разказите на героите, част от случките и спомените, вкоренили страха в сърцата им,  вървят като илюстрации в комикс. Обяснителни картинки, в голямата си част гротескни, които сякаш са ключ към характерите.


Диалозите между двата основни образа Пресли и Козмо се градират чрез интересни интермедии. Четиримата разказват и изпяват страховете си - реални и измислени, случките, които ги провокират, историите, които ги захранват.


“Дисни трилър” е представление, в което всичко е пипнато до детайл и си струва да бъде гледано. Поне веднъж.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?