Следвайте ни

Диригент сподели невероятен спомен за Ваня Костова и нейните мускетари

viber icon

Диригентът Кирил Търпов, първият и единствен директор на фондация „Пловдив 2019”, който бе назначен с конкурс, е потресен от загубата на Ваня Костова. 

„Отиде си голямата ми приятелка... Прекрасната певица, която познавам от 1979-а... С която сме пели и свирели денонощия”, написа във Фейсбук той.

Търпов разказа пред Марица.бг, че познава Ваня още от 1979 година, когато и двамата са първокурсници в Консерваторията. 

„Аз следвах „Дирижиране”, а Ваня беше в „Естрадния факултет” с „Пеене”. Беше много слабичка, с очила и късо подстригана. В стаята бяхме четири момчета – композиторът от Пловдив Валентин Ботев, неговият брат Владимир Ботев и невероятният пианист Петър Дейничин – големия брат на Марио Хосен”, спомня си диригентът.

Първокурсниците имали пиано в стаята. 

„Тъй като бяхме с друга аура и интереси и предпочитахме да сме сами и само в компанията на Ваня. Бяхме като четиримата мускетари и Ваня Костова! Затваряхме се и свирихме Бах – прелюдии и фуги или ги пеехме на четири гласа. Ваня бе постоянно с нас. Тя пееше Бах, Менделсон и други стойностни неща. Нямаше тези елементарни и плитки интереси, които имаха голяма част от студентите от естрадния факултет. Тя искаше да стане нещо, което да е по-дълбоко и по-сериозно”, разказа за Марица.бг Кирил Търпов.

В края на учебната година първокурсникът Кирил Търпов излязъл на квартира, но приятелството му с Ваня Костова продължило и през годините. 

„Тя участва на фестивалите ми в Пловдив преди да замина за Съединените щати. За последно я поканих миналата година за голям концерт в Свиленград – за празника на поезията и конкурса „Жената – любима и майка”. Идеята бе октомври месец тя да има голям самостоятелен концерт. Заради ковид се отложи. За последно говорих с нея по едно предаване по радио „Хоризонт” наскоро. Не го проумявам – как тогава успяхме да си кажем няколко думи, а след няколко дни тя пое към далечния, по-добър свят”, казва маестро Търпов. 

От другите трима мускетари от далечната 1979 Валентин живее в Пловдив, а брат му Владимир и Петър са в чужбина. „И тримата са в шок, след като научиха за кончината на Ваня”, разказа Кирил Търпов.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?