Следвайте ни

Дипломиран юрист стана най-младият солист на ансамбъл "Родопа"

viber icon

28-годишният Фидан Меров е е най-младият солист на фолклорен ансамбъл „Родопа“ в Смолян. Стъпва на сцената  преди пет години и така сбъдва една от съкровените си мечти.

Завършва право в Пловдивския университет и е дипломиран юрист, но народната песен е тази, която пленява сърцето му и става негова съдба. Най-вероятно е наследил таланта на баба си, която искала много да стане певица, но не разрешили, защото по онова време не се гледало на тази професия с добро око. Фолклорът обаче винаги е бил на почит в семейството му. Още в първи клас той постъпва в детско-юношеския ансамбъл „Орфей“ в Смолян,  първо в танцовия състав, а след това и в певческата формация.

Един празник на детето се оказал определящ за таланта му. Майка му го завела в магазин, за да си избере играчка. Първото нещо, което той забелязал, било музикален щанд с аудиокасети на различни певци. Веднага хванал касета с песните на Бойка Присадова и казал на майка си, че това ще е подаръкът му. След това десетки пъти слуша и прослушва песните <210>, успява да ги научи до една, като най-любимата му била „Горице ситна зелена“. Това забелязват и неговите преподаватели в ДЮФА и го насочват към музикалната школа на Марияна Каранлъкова. Оттогава досега не спира да събира и разучава песни. Изучил е репертоара не само на Бойка Присадова, но и на другите големи родопски гласове като Надежда Хвойнева, Христина Лютова, Младен Койнаров и Валя Балканска. Обикаля села и махали, среща се с възрастни хора и записва песни, които един ден иска да реализира в свое изпълнение.

През 2016 г., малко преди да се дипломира като юрист, научава, че в ансамбъл „Родопа“ е обявен конкурс за певци. Тогавашният солист Младен Койнаров се пенсионира и Фидан заема неговото място. Близките му очакват да го видят в съдебната зала като млад юрист, ала той избира пътя към сцената и не съжалява, макар да се твърди, че музикант къща не храни. Песните за него са голяма сила и духовна храна, от която човек има нужда. Често вижда сълзи в очите на слушателите, когато пее „Пейни ми, пейни, Петкано“, „Черешка, чорна вишничко“ или „Заспал юнак в гора зелена“. Денем е на репетиции в ансамбъла, а вечер работи в семейното заведение в квартал Райково, където също пее на гостите.

Иска да даде душа на непопулярни песни, истински бисери, които е открил в бабините ракли на селата Левочево, Стойките, Върбово, Солища и други махали. Вече е планувал и първите си студийни записи на десет такива песни.

Автор Николай Чапански

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?