Следвайте ни

Маестро Шкодров за акордеона си: И жена ми не ревнува от първата ми любов

viber icon

Корепетиторът, който е работил с десетки танцови състави и оркестри в Родопите и Пловдив, посреща юбилей 

Динко Шкодров е от тези самородни музикални таланти, които са посветили живота си на фолклорното изкуство и го носят до сърцето си вече шест десетилетия. Акордеонът е неговата първа любов. А по-важното е, че жена му не го ревнува.

Талантливият акордеонист е роден в ямболското село Маломир преди 75 години на 30 юни и тези летни дни посреща с вълнение юбилея си. Превърнал е дома си в "Кючук Париж" на ул. „Кичево“ в музикална музейна сбирка. Там е събрал стотици снимки, спомени и точни данни за изяви десетилетия назад. Негови акрани го търсят постоянно, за да сверяват спомени с години и дати, защото Динко е истинска енциклопедия.

Голямата любов към народната музика наследява от баща си Димитър, който е бил един от личните кавалджии на село Маломир. Той се е учил от известния Драган Карапчански, който пръв засвирва на живо по Радио София. 

Динко Шкодров израства в Ямбол и като ученик всеки ден се ослушвал да чуе народна песен по радиото от високоговорителите на площада. Веднъж пуснали изпълнения на известните акордеонисти  Борис Карлов, Иван Шибилев и Ибро Лолов, а малкият Динко заявил вкъщи, че иска да свири на акордеон. Въпреки немотията родителите му купили акордеон и това бил неговият звезден миг. Като поотраснал го изпратили да учи занаят в техникума по минно дело в Рудозем и там се превърнал в един от талантите на читалището. 

Динко Шкодров е един от основателите на „Рудоземски народен оркестър“, станал хит в Родопите. Едва смогвали да свирят на всички сватби, събори, празници и веселби, на които ги канели. Динко отсвирвал и на Валя Балканска, Надежда Хвойнева и Христина Лютова.

В Рудозем се среща и с  жената на живота си  Лилия Портева от Брестовица, която  била танцьорка в читалищния състав.  Свиват семейно гнездо, ражда им се син и решават да заживеят в Пловдив.  Тук талантливият акордеонист веднага е поканен за корепетитор на танцовите състави към няколко гимназии, и околните села Брестовица, Златитрап и Храбрино. Работи и с съставите на хореографа Васко Месьов към гимназия „Яворов“, сформира и оркестър към Домостроителниякомбинат. 

Една от случките, които няма да забрави, е сватба в Голям Чардак. Свирели 4-5 часа, минало полунощ, накрая се разплатили с тях доволно и си тръгнали. Почерпените сватбари обаче били толкова възхитени от изпълненията им, че не ги пуснали. Извадили ножове и им казали да продължават да свирят.

"Наложи се скришно зад палатката да вадим инструментите и така се измъкнахме", разказва Динко Шкодров. 

Автор Николай Чапански

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?