4232

Динко Часовникаря е най-върлият фен на „Канарите“

Съхранява и разпространява народна музика от 50 години

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

 


75-годишният Динко Марков от първомайското село Градина е сред най-големите почитатели на оркестър „Канарите“. Приятелството му с музикалното семейство Надя и Атанас Стоеви е дългогодишно и твърди, че вратите на дома им в Катуница са винаги отворени за него.

В богатата си музикална колекция Динко съхранява абсолютно всички записи на оркестър „Канарите“, дори и такива, които не са издавани официално на музикалния пазар. Записвал ги е със собствена техника от събори и панаири из цяла Тракия. Съхранява стари документални записи на всички известни народни групи в района - Първомайската, Садовската, Леновската и Дълбокоизворската, от които много настоящи музиканти са се учили. Всички записи, които е правил навремето, са на магнетофонни ролки и аудиокасети, но сега ги качва на съвременни дигитални носители - компакдискове и флашки, като запазва и подобрява качеството им.

Колекционерската му страст е от 1968 г., когато имало бум на народни оркестри в Пловдивския и Първомайския район. Купил си нов ролков магнетофон „Грундиг“ и започнал да обикаля с приятели селата, където свирят най-добрите народни групи, за да ги записва. Дори има спомен от един такъв събор в асеновградското село Долнослав. Тръгнали с приятелски семейства с моторите за това село, но по пътя завалял силен дъжд. Стигнали там вир-вода, а на сцената свири Леновската народна група с ръководител Никола Янков - Сталин. Бил в най-голямата си сила и събрал все добри музиканти - Крум Янков, Атанас Стоев, Иван Нонев и Сандю Пашата. Помолил озвучителя да се включи към уредбата и да записва музиката им, но той отказал. Тогава се обърнал към Атанас Стоев, като земляци от един край, и му казал, че са големи любители и идват от 40 км с моторите да ги слушат и записват. Наско Канара им съдействал пред озвучителя, за да се включат към уредбата, и така станали големи приятели. Сега от ония години в домашната си фонотека Динко има близо 150 магнетофонни ленти и още толкова аудиокасети. От тях качва на дискове и подарява на приятели и големи почитатели на народната музика.

Според него оркестрите в Тракия са се стопили през последните години, защото нямало достатъчно работа. Вече много от тях не записват и не издават народна музика, защото издаването на албум е сериозен разход за студио и аранжименти. "Слушам ги сега, пеят едни и същи песни и въртят едни и същи хора. Започнат с един репертоар и след това подхващат канарските песни. За мен Атанас Стоев е народният музикант, който е създал най-много музика и емблематични песни, които се пеят от всички. Сега младите музиканти трябва да му целуват ръцете, защото с техните песни изкарват цял събор или сватба. Хората ги искат и няма как да откажат", казва Динко Марков.

Наричат го Часовникаря, защото цял живот се е препитават с този занаят. Изучил го в пловдивско училище с двегодишен курс през 1975 г. и веднага започнал работа в едно ателие срещу църквата „Света Марина“. После, като създал семейство, се върнал в родното си село Градина и там също продължил да го практикува. На една улица били един до друг бръснар, обущар и часовникар - нещо като занаятчийска улица. Над 35 години е бил часовникар на село Градина, но поради влошено зрение преустановил дейността. Сега е останала само голямата му любов към музиката и редовно посещава пазарите в Асеновград и Димитровград, където предлага стари касетофони и радиоапарати. Винаги с него носи и плакат с автографи на любимия си оркестър „Канарите“, който е поставил в рамка.

 Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?