46

Димовски улови „Русалките“ от прозорчето на селска колиба

Между голямата планина Могила и малката Могилчица в родопското Яврово се намира морето, в което писателят Красимир Димовски улови своите „Русалки“. Съзря ги от прозорчето на селска колиба и ги създаде, облегнал лакти върху миниатюрна писалищна маса в ъгъла. Това разказа издателят Стойо Вартоломеев на премиерата на „Ловецът на русалки“ в галерия „Тракарт“ миналата вечер. Събитието събра най-верните приятели, колеги и почитатели на автора и дългогодишен редактор във вестник „Марица“.

С откъс от първата новела в книгата - „Спасителят на света“, Вартоломеев им даде възможност да вдъхнат от вълшебната проза на писателя – зрял, мъдър, поетичен и вдъхновяващ. За да усетят вкуса на неговата белетристика, „цветовете на думите“ – както обича да казва писателят и приятел на Димовски Деян Енев. „Има ли русалки в залата? Или поне мечтатели…“, пошегува се собственикът на „Хермес“, под чийто печат излиза сборникът с три новели на Димовски.

„Всяка история в „Ловецът на русалки“ кореспондира с останалите и съществува в общ художествен свят – уж затворен и малък, но всъщност отворен за всички световни въпроси и проблеми. Всяка новела добавя стойност в това художествено пространство“, посочи Вартоломеев. В подкрепа на думите му писателят Антон Баев прочете част от своя критична студия върху „Русалките“, с която представи дългогодишния си колега и приятел. По думите му, Димовски е от авторите, които живеят в литературата, за разлика от други български писатели, битуващи повече в говоренето и медийните изяви.

„Благодаря на Антон, сериозната критика в последните години остана на емоционално и фейсбукарско ниво, макар на всяка проза да й трябва по-обстоен прочит – като неговия“, каза Димовски. Той не пропусна да отбележи, че се надява да е избягал от неписаното правило, че сериозната литература трябва да е скучна до смърт и че от малките истории в книгата си е изградил високи светове.

Димовски получи поздравления от двама главни редактори на "Марица" - сегашния Руси Чернев (вдясно) и бившия Антон Баев (вляво)

Сякаш за да разсее съмненията му, Иван Христов от съседното на Яврово село Добралък се изправи от публиката и заяви, че Димовски не е просто литературно явление, както го определят през последните месеци, а литературен факт. „Като тръгна с последните си две книги, много други писатели инстинктивно се отместиха и му направиха път“, подкрепи го и критикът Марин Кадиев. Дългогодишният преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ разказа случка от първите стъпки на автора в литературата. „Преди няколко десетилетия Хайтов взе един текст на Димовски и го занесе в списание „Пламък“ с думите: В това момче има голям потенциал. Десетилетия по-късно Димовски сбъдна това предсказание, не скри възторга си Кадиев. Кога ще се появи и у нас професията на литературен агент, за да може таланти като Димовски да бъдат оценени и в чужбина, попита пък главният редактор на "Марица" Руси Чернев. 

Снимки Валентина БИЛАРЕВА

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?