46

Димовски и Секулов в битка за орела на "Хеликон"

Носителят на наградата ще стане ясен в четвъртък

Две знаменити пера на вестник "Марица" влизат в битка за за престижната награда за нова българска проза "Хеликон". След професионално изчитане на преобладаващата част от белетристичната продукция в България, публикувана между октомври 2021 г. и октомври 2022 г., жури с председател Михаил Вешим определи 12-те номинирани книги. Сред тях са сборникът с повести "Ловецът на русалки" на Красимир Димовски и романът "Жена на вятъра" на Александър Секулов, като и двете са на пловдивското издателство "Хермес".

Двамата автори дълго време бяха тандем в "Марица". Димовски обрисуваше ежедневието с карикатури в рубриката си “Свирепо настроение”, а Секулов го описваше с текстове в “Под игото”. Събралият вече няколко награди с творбата си Димовски продължава да е част от екипа на любимия вестник. Секулов пък е драматург на Пловдивския театър и вече има в колекцията си два „Аскеер“-а за пиесите „Няма ток за електрическия стол“ и „Дебелянов и ангелите“. 

Кой е новият носител на наградата „Хеликон“, учредена през 2002 г. от едноименната веригата книжарници, ще стане ясно на 15 декември. Победителят ще получи освен бронзовия орел (дело на скулптора и писател Евгений Кузманов) и парична премия от 3000 лева.

Миналата година носител на наградата стана Георги Тенев за романа си "Резиденцията".

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?