Следвайте ни

Димитър Георгиев прави галерия-музей в Обреден дом "Пълдин"

viber icon

Бизнесменът Димитър Георгиев ще открие на 3 март галерия-музей в напълно обновената къща на д-р Рашко Петров на ул. „Съборна” 23. 

Това е бившият обреден дом "Пълдин", който преди година бе продаден заедно с римската таверна от бизнесмена Георги Гергов на "Роза Импекс"за около 400 000 лева.

Новият културен обект носи името на собственика си. Неин управител ще е проф. д-р Емилия Константинова. Тя преподава артмениджмънт и пиар на арт организации в АМТИИ „Асен Диамандиев”.

Експозицията ще е постоянна. В нея са включени над 300 творби живопис, пластика и керамика, които са събирани повече от 30 години от бизнесмена.

„В момента това ще е музейна галерия. Това, че е от музеен тип, значи, че в нея няма да се продават нещата. Ще се плаща вход както на всички други галерии. След това ще има и други експозиции”, обясни как ще работи галерия „Димитър Георгиев” проф. Константинова.

Галерията ще работи и като място за премиери на книги. В красивата възрожденска къща ще бъдат правени и камерни концерти.

Къщата на д-р Рашко Петров е напълно обновена. На откриването ще бъде представен бюст на Иван Вазов, който е изработен от скулптора Андрей Николов.

Къщата на д-р Рашко Петров е построена преди Освободителната война през 1877 - 1878. Докторът е бил един от първите дипломирани лекари в Пловдив и приятел на Левски. Дяконът е гостувал много пъти в този дом.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?