Следвайте ни

Диляна Никифорова: Балетът е училище за мечти

Пловдив ме зарежда със средиземноморска енергия, макар че е далече от моретата, казва примабалерината писател

viber icon

Доц. д-р Диляна Никифорова завършва Хореографското училище като ученичка на примабалерината Красимира Колдамова. Работила е в Щутгартския ​балет „Джон Кранко“, Марсилския ​национален ​балет „Роланд Пети“, Младия ​френски ​балет, Белгийския ​кралски ​балет. От 1996 г. е примабалерина на Софийска ​опера и ​балет, където е изпълнила водещите партии от „Лебедово езеро”, „Жизел”, „Ромео и Жулиета”, „Дон Кихот”, „Козия Рог”, „Лешникотрошачката”, „Спящата красавица”,  „Зорба Гъркът”, „Кармен”.  Носител е на много престижни награди и отличия от международни балетни форуми. Доктор по театрознание. Преподавател в  АМТИИ ​- Пловдив. Преди дни излезе от печат втората <210> книга „Българският национален балет в края на XX и началото на XXI век“.

- Примабалерина писател е доста необичайна комбинация.  Кое е по-трудно ​- да се напише книга за балета или да се подготви балетна роля?

- Все пак да се направи роля според мен е по-трудно. Не че писането е лесно, но там винаги имаш избора да се върнеш, да поправиш, да добавиш или да се откажеш от някой факт.

- Колко висока е цената на изяществото и красотата на балета? Бихте ли я платили отново?

- Колкото на всяка мечта! Хубаво е да имаш мечти, друг е въпросът дали, когато веднъж ги постигнеш и знаеш какво ти е струвало, би започнал отначало. Мисля, че по-скоро бих си потърсила друга мечта. 

- Как  се свиква с големите натоварвания, с непосилната умора, с  чисто физическата болка понякога?  Как се възстановявате?

- Както с всичко останало, щом е необходимо, за да постигнеш определена цел. Всъщност това  си е просто ежедневие, нещо обичайно. Дори не съм се замисляла, че е нещо, с което трябва да се свиква. За възстановяването помагат много сън, сауна, масаж, плуване.

- Кариерата на балетния артист приключва рано - това ли е най-тежкото в тази професия?

- Не го възприемам като нещо тежко, просто е жалко, че когато започваш наистина да разбираш какво правиш, как го правиш и имаш достатъчно опит, физиката започва да те предава. Но пък от друга страна, в живота има и много други неща, които са интересни и човек няма възможност да ги прави, докато танцува активно. Аз и сега се занимавам с преподаване и писане на книги за танца. Винаги може да се намери ново занимание - въпрос на интерес към богатството от знания и възможности, които ни предлага съвременният свят.

- Изяществото на балета изглежда толкова крехко, пълен контрапункт на свръхматериалното ни всекидневие. Какво кара все повече хора да отиват на балетни спектакли?

- Най-вероятно нуждата от мечти, от модерни красиви приказки. 

- Любимата Ви роля?

- Всяка роля ми е била любима, докато съм я мислила и създавала.

- Одета-Одилия ли е най-трудната партия за Вас? Техническа или психологическа е по-трудната бариера в тази роля еталон? Кое Ви помага да я преодолеете?

- Определено е трудна и определено не ми е любимата, въпреки че може би съм най-известна именно с нея. И технически, и психологически е много сериозен стрес. Цял живот всичко сравнявам с „Лебедово езеро“ и досега нищо не ми се е виждало толкова трудно. Мисля, че всяка прима би ви отговорила по подобен начин.

- Белият или черният лебед е по-труден за изпълнение?  Светлината или тъмнината се пресъздава по-трудно?

- Светлината. В черния лебед, въпреки че има сложни технически елементи, винаги можеш да се измъкнеш с чар, актьорско майсторство, харизма. Докато лиричните образи изискват искреност, дълбочина, абсолютно съвършенство на детайла и техниката.

- Хареса ли ви изпълнението на актрисата Натали Портман във филма „Черният лебед”?

- Като актриса да, но самият филм е по-скоро психологически трилър, в който нещата, отнасящи се до балета, са силно хиперболизирани.

- Завършили сте класа на прекрасната  Красимира Колдамова. Кое е най-ценното, което научихте от нея за живота и сцената?

- Че всичко трябва да се прави с обич, с искреност, честно, докрай!

- Танцувал​и сте в Щутгарт, Марсилия, Париж. Защо избрахте да сте примабалерина в България?

- Защото тук се чувствам най-добре, в чужбина винаги си чужденец. Тук имах възможността да работя с прекрасни педагози, репетитори, партньори - хора, които наистина знаят как да ти помогнат да се изградиш като артист. Репертоарът на балета в Софийска опера включва почти всички класически заглавия, всички онези роли, за които мечтаех като малка.

- Къде виждате бъдещето на танца, между класиката и модерния балет ли?

- Класиката е оцеляла векове и ще продължи да съществува. Радващото е, че съвременният танц се разви изключително много и има наистина забележителни постижения. Неотдавна гостувах като педагог в Норвежкия национален балет и имах шанса да видя на живо постановката на „Хеда Габлер“. Това е изключително въздействащ спектакъл, в който бяха съчетани по невероятно сполучлив начин изразни средства и методи от танца, театъра, музиката, съвременни сценични техники и технологии.

- Остава ли Ви време за пътешествия?  Къде планирате лятна ваканция?

- Обикновено пътуванията ми са свързани с работа. Видяла съм много голяма част от света благодарение на професията си. Не знам дали ще ми остане време за ваканция, но предполагам, че ще мога да остана няколко дена в семейната ни къща във Варна.

- Преподавате на млади хора в Пловдив. Какви са най-важните ви послания към новите таланти?

- За да постигнат нещо в която и да е професия, се иска постоянство, упоритост, обич.

- Често идвате под тепетата - с какво ви зарежда този древен град? Кой е най-скъпият Ви спомен оттук?

- В Пловдив има нещо много средиземноморско, ваканционно, макар че е  далеч от морето. И въпреки че тук винаги съм по работа, се зареждам с позитивна енергия и добро настроение. Харесвам стария град, Капана, централната част, ресторантчетата и заведенията, самите хора.

- Вие сте доктор по театрознание, не Ви ли блазни роля на театралната сцена или в киното?

- Всъщност не!

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тодор Буюклиев

Тодор Буюклиев

18.06.2019 | 15:50

YouTube channel:todorbujukliev Представяне на книгата на Диляна Никифорова на сцената на Софийска опера и балет!!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?