Десислава Шпатова: Пожелавам си премиера в Берлин

Десислава Шпатова завършва Театралния департамент към Нов български университет през 1995 г. През 1996 основава Театралното сдружение за независими проекти “Легал Арт Център”, а през 2001 специализира театрален мениджмънт по програмата “ArtsLink” на CEC International Partners, Ню Йорк, САЩ. За нея казват, че е от най-смелите режисьори на българската театрална сцена. Спектаклите на Десислава Шпатова често присъстват в програмите на най-големите театрални фестивали в България. Нейни представления са играни в Канада, САЩ, Франция и Унгария.

Изкуството да печели награди вече е добре овладяно от Десислава Шпатова. Преди броени дни тя бе избрана от академия “Аскеер” за режисьор на 2009 г. Получи статуетката на Георги Чапкънов за два спектакъла ­ “Тихи, невидими хора” от Яна Борисова в Младежкия театър “Николай Бинев” и “Изкуството да смиташ боклука под килима” от Ингмар Бергман в пазарджишкия театър “Константин Величков”. Спектакълът спечели още две отличия ­ за най-добро представление и за водеща женска роля на Ирмена Чичикова. “Дублирането” на отличието се случва за първи път в 19-годишната история на наградите. Деси Шпатова благодари на фондация “Аскеер” и най-вече на журито за наградата, на директора на пазарджишкия театър Владлен Александров и на актьорите, с които е “случила изкуството”, особено на Краси Василева и Иво Русев ­ артистите от третото поколение в спектакъла. Деси е една изключително талантлива и вече известна и надеждна българска млада режисьорка. Така определя директорът на ДК “К. Величков” Владлен Александров режисьорката на спектакъла “Изкуството да смиташ боклука под килима”. По думите на Десислава Шпатова, колкото зрители и души видят пиесата - толкова вълнения и възможности ще има за асимилиране и евентуално за провокиране у всеки. Бих искала зрителят да бъде активен участник в действието - по някакъв начин да партнира на представлението, казва тя.

- Честито! Как се чувствате, след като получихте най-големите отличия от академия “Аскеер”?

- Много добре. Имах нужда от този тип признание, защото повече от 10 години съм в театралното пространство. Чувствам се отлично, но тези награди няма да променят нищо в мен.

- Колко време работихте по спектакъла “Изкуството да смиташ боклука под килима”?

- Само 25 репетиции. Интензивен, кратък период от време.

- Какви са очакванията ви за тази пиеса?

- Надявам се самото представление да има дълъг живот. Надявам се от гледна точка на смисъл, добър вкус и идея да съществува.

- Има ли хора, които в наше време да владеят изкуството да смитат боклука под килима?

- Всяко средно статистическо семейство.

- Ако определим България като едно по-голямо семейство?

- Ние самите. От нас тръгва всичко. Излишно е да търсим проблема извън нас.

- А да очакваме ли да поставите на пазарджишка сцена нова пиеса?

- В Пазарджик планирам поставянето на още един спектакъл “Самоубиецът” от Николай Ердман. Репетициите се очакват да започнат след 15 януари. Очаквам да се получи интересно представление.

- Какво си пожелавате?

- Пожелавам си премиера в Берлин.

- Работите ли вече по нови проекти?

- Разбира се. В Народния театър започвам от 1 септември репетиции на пиесата “Гълъбът” на Патрик Зюскинд с актьорите Владо Пенев и Снежина Петрова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?