Следвайте ни

Десет мъже с гайди пеят, свирят и танцуват като един

Феновете приемат за родопчанин двигателя на групата - северняка кавалджия Валентин Витлиемов

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

 

Пловдивската формация “Наздравица” е една детска мечта, превърнала се в реалност и избуяла през последните години на пандемията. Всичко започва през 2011 година, когато Валентин Витлиемов - основател и ръководител на формацията, създава заедно с гайдаря Димчо Енчев и акордеониста Румен Илиев Трио “Наздравица”. Целта му е да запази традицията предимно в българските сватби.

Години наред музикантите творят и развиват този ритуал, като се стремят да го запазят такъв, какъвто е бил преди столетия. От трио групата се превръща във формация, съдържаща в себе си всички фолклорни инструменти. За пръв път от десетилетия в оркестъра за извеждане на булка освен традиционните гайда, кларнет, акордеон и тъпан са включени кавал и гъдулка. Няколко години след основаването на формацията се ражда и шоу програмата “Родопска магия”. В нея музикантите съчетават родопската гайда и тъпана. Като първообразът на проекта е с три родопски гайди и два тъпана. В годините проектът расте и въвеждат по-голям брой гайди, тъпан и акордеон.

Участват в редица проекти съвместно с Трио Сопрано, квартет “Интро”, танцов ансамбъл “Елика”, певеца Николай Славеев, а през 2018 година постигат незабравим успех в кариерата си като солисти в концерта на Андре Рийо и оркестър “Йохан Щраус” в зала Арена Армеец - София. През 2019 година гайдарите от формацията бяха част от официалното откриване на Пловдив - Европейска столица на културата.

Интересно е, че всички свързват „двигателя“ на формацията Валентин Витлиемов с родопските гайди и тъпана и много хора мислят, че е родопчанин, но истината е, че той е северняк и по професия е кавалджия.

Роден е в Плевен през 1982 г. и на 10-годишна възраст започва да учи кавал при Валентин Недялков в Центъра за работа с деца.

След като завършва музикалното училище в Плевен, продължава в Музикалната академия в Пловдив, в класа на кавалджията Владимир Величков от „Канарите“. Заживява в града и опитва редица проекти с различни музиканти като кавалджия, когато един ден се среща с тъпана.

В групата рамо до рамо музицират гайдари като младия талант Атанас Цветков,  Иван Георгиев - преподавател в Музикалната академия - Пловдив, и гайдар на “Теодосий Спасов квинтет”, народния певец Димитър Богданов и много други музиканти. И до днес музикантите от формация “Наздравица” не спират да творят и да карат хората да се усмихват с хубавата народна музика и щурите си идеи. Скоро замислят и студийни записи на страхотните си изпълнения. Девизът на десетимата виртуози от формацията е: “Ние работим с желание за вашето добро настроение!”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?