49

Десет години Концертна зала чака пари от София за спасителния ремонт

Проектът за ремонта на Концертна зала в сградата на бившия партиен дом е одобрен и предстои да бъде избран изпълнител за спасителния ремонт. Това съобщи за „Марица” инж. Любозар Фратев от фондация „Дом за пловдивската опера”. Повече от година мина от 28 ноември 2021-ва, когато бе подписан меморандумът между Община Пловдив и Министерството на културата.  

Осигурените от Министерството на културата 11.008 милиона лева не са изгубени и ще бъдат прехвърлени в бюджета за тази година.

През лятото стана ясно, че Операта няма юристи, които да подготвят документацията около сложния проект. По тази причина  той бе поет от Министерството на културата. Обществената поръчка бе обявена на 23 септември, а на 26 октомври бе спряна заради грешки в попълването на документите. Сега те са отстранени и пред проекта за връщането на блясъка на първата модерна зала в Пловдив вече има зелена светлина.

Сагата около съдбата на 53-годишната зала се влачи близо 10 години. Допреди две десетилетия в нея всеки петък се провеждаха концертите на оркестъра на Пловдивска филхармония. Постепенно обаче сградата започна да губи битката с времето ​- покривът <210> протече, а някои от дървените ламперии от облицовката изгниха. В гримьорните изби мухъл, а заради липсата на топлоизолация  и нормално отопление залата бе ледена през зимата. Съвсем логично, тя бе затворена за всякаква дейност през 2016 година.

През 2018-а бе лансирана за първи път идеята сградата да бъде съборена и на нейно място да се построи дом на Пловдивската опера. Обаче веднага се появи пречка ​- преди това да бъде построена нова административна зала за отделите на Общината, които са в другото тяло на бившия партиен дом. Специалистите напомниха, че теренът от 3 декара е малък за оперна сграда и на него няма да има място за подходи за гаражи.

12-етажната страда бе защитена и от много архитекти. „Строена е без компромиси в качеството на материалите! Партийният дом е пример за модерно архитектурно мислене и той е инспириран от архитектурата на Мис ван дер Рое”, каза тогава арх. Мария Стоянова.

По време на дебатите икономистът Георги Стоев, който е член на фондация “Дом за пловдивската опера”, заяви, че бутането и строителството ще струват 30 млн. лева. Според него за 20 години сграда щяла да се изплати с 1,5 милиона лева годишна печалба на Операта. За тези сметки общинарите му се изсмяха и идеята бе пратена в девета глуха. 

Реконструкция трябваше да има и през 2019-а ​- годината на Европейската столица на културата. Не се случи и тогава. Преди две години се роди идеята ​Концертната зала да бъде ремонтирана и в нея да може да се правят различни концерти със симфонична музика. Така оркестърът на Операта ще има зала за изявите си, а за сграда на Пловдивската опера ще се търси друго място. Така се стигна до меморандума между Общината и министерството за реконструкцията с държавно финансиране. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?