Следвайте ни

Деян Донков открива фестивала "Черната кутия" ПРОГРАМА

viber icon

Спектакли от седем държави ще видят зрителите на Tринадесетия фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“, който ще се проведе от 31 май до в Пловдив. Програмата включва театър, пърформанс, съвременен танц, творчески срещи, филмови прожекции и други.  Селекцията на фестивалното издание през 2019 година е направена измежду 650 театрални и танцови трупи и независими артисти от цял свят, кандидатствали за участие.

Представленията, уъркшопите и творчески срещи ще се реализират на сцените на Драматичен театър Пловдив, Куклен театър Пловдив, Театър Апарт, Културен център Тракарт, Галерия УПАРК , учебна сцена на Национално училище за сценични кадри и др. Ще се проведат изнесени срещи и изпълнения на артистите участващи във фестивала пред ученическа аудитория в ЕГ”Ив. Вазов”, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства и читалище „Шалом“. Официален гост на фестивала ще бъде актьора и режисьор Деян Донков.

През годините почетни гости на фестивала са били театралния режисьор Крикор Азарян, мим артистът Лоран Декол-Франция/ ученик на Марсел Марсо/, мим артистът Вельо Горанов, хореографът Мила Искренова и режисьорът Диана Добрева.

В рамките на 7 дни ще бъдат представени десет международни събития от Австрия, България, Израел, Италия, Румъния, Япония, САЩ и Чехия.

Партньори на 13-ото фестивално издание са Министерство на културата, Община Пловдив, Италианският културен институт, Посолство на Австрия, Посолство на Белгия, Драматичен театър – Пловдив, Държавен Куклен Театър Пловдив, Театър Апарт, Културен център Тракарт, НГ Сценични и екранни изкуства и Фондация „Пловдив 2019“.

ПРОГРАМА 2019

31 май, петък

Творческа среща с Деян Донков

Драматичен Театър Пловдив, 17ч.

Открит разговор с водещия български театрален и кино актьор и режисьор Деян Донков

Официално откриване

Драматичен Театър Пловдив, Камерна зала, 19 ч.

ROUTES, създатели Guy Nader и Maria Campos

BODHI PROJECT

SEAD – Salzburg Experimental Academy of Dance – Австрия

Международно признатата компания bodhi project е част от blackmountain - сдружение за популяризиране на съвременния танц и пърформанс в Австрия и в чужбина. Базирана в SEAD -експериментална академия за танц в Залцбург и водена от артиста-визионер Сюзън Куин,

съосновател на Tanz_Haus, репертоарът на bodhi project е стилистично разнообразен и познат както в Европа така и в международен план. Компанията показва артистичното и техническото съвършенство на танцьорите и техния сложен репертоар от движения, включващи театрални елементи и силно сценично присъствие.

1 юни, събота

галерия УПАРК, 17 ч.

Прожекция на документален филм за спектакъла „Дневникът на Дракула"  с участието на Мила Искренова

Филмът за спектакъла „Дневникът на Дракула" представя ключовите моменти и епизоди от спектакъла, създаден през 2012 г. със специалното участие на звездите на Народния театър – Деян Донков и Биляна Петринска. Сценарий и хореография на Мила Искренова, текстове на Милена Фучеджиева, мултимедия на Никола Налбантов и музика на Емилиан Гацов- Елби и барокови арии.

4JOHN

ESKLAN ART'S FACTORY - Италия

Драматичен Театър Пловдив, Камерна зала, 19 ч.

Спектакъл създаден в почит към авангардния американски композитор Джон Кейдж - пионер в областта на експеримента със звук и тишината. Спектакъл-изследване на звука, тишината, звуковата реакция и нейната динамика. Една от най-интересните танцови компании в Италия днес потвърждава, че притежава очарователна и оригиналната идентичност, която напълно въвлича зрителя в нейния свят.

2 юни, неделя

Драматичен Театър Пловдив,

Камерна зала, 19 ч.

HENRY

Cie O Quel Dommage – Белгия

Погребална фантазия в едно действие. Три жени в черно, които биха живели добре, ако не трябваше да се срещнат на погребението на човека, на когото са били съпруга, бивша съпруга и любовница. Погребална церемония, която се превръща в щастливо фиаско!

"Henri" е създаден през 2013 година. Cie O quel dommage е театрална компания за визуален театър, която от 2009 г. развива театрални форми, които събуждат размисъл чрез смеха, размиващ реалността в нейните абсурдни, комични, драматични, нежни и поетични параметри. Техните спектакли са нежно жестоки и жестоко смешни, в които те особено харесват да “осмиват” болката във всичките й форми, като забавен начин да пренасочат нашия поглед към дори и най-малките социални конвенции.

4 юни, вторник

Принцът на морето, принцът на земята - Япония/България

Държавен Куклен Театър Пловдив

Kуклено-театралният спектакъл „Принцът на морето и принцът на земята“ е вдъхновен от традиционния японски куклен театър Бунраку, по известното предание за двама братя, от чиято любов с принцесата на океана се ражда първият японски император – класическа японска легенда за любовта, доверието, дадената дума и смисъла на живота.

Спектакълът се реализира от едни от най-утвърдените български театрални творци в сътрудничество с двама японски артисти: кукломайстор и хореограф. Режисьор е Елена Панайотова. Сценограф – Юлияна Войкова-Найман.

Goršek

Goršecke Narodnie Akademične Teatr – Чехия

Театър Апарт

Авторски спектакъл, който разказва историята за двама братя от митологичното плато на Горшек. Пиеса за двама актьори и две маски, която се разгръща в пространството на една стая. Трагикомедия пълна с любов и омраза, жестокост, приятелство и клаустрофобия.

Авторите преработват теми от славянската култура, екзистенциалната литература и драмата на абсурда от втората половина на 20-ти век (Жан-Пол Сартър, С. Бекет). Наред с това изследват поведението и човешката психика в екстремни ситуации на дълготрайна изолация от обществото.

5 юни, сряда

Културен център Трак Арт

Пиеса за кукли и пиано

Режисьор Маша Немировска - Израел

Режисьор с дългогодишна кариера, Маша Немировски е носител на Jerusalim Prize for Theatre - 2002.

 

Тютюневи складове

aMoratorium

J'Sun Howard – САЩ

Базиран в Чикаго, американският хореограф J'Sun Howard e представял работата си на множество фествали в САЩ.

Официално закриване

ELEVATOR

M Studio – Румъния

6 Юни, четвъртък

Драматичен Театър

Пловдив, Камерна зала, 19 ч.

Носител на награда за най-добра режисура от фестивала ALEF International Theatre Festival - Tabriz (Иран). Номинация за най-добра хореография и музика от 37th Fadjr International Theatre Festival – Tehran (Иран).

Асансьорът е тясно пространство, където хората се качват и слизат, вървят нагоре и надолу, без да се свързват помежду си. Асансьорът винаги е в движение, но ако изведнъж спре внезапно, всичко може да се случи. Асансьорът изследва възможностите на малкото и тясно пространство и създава динамична и интензивна атмосфера за трите изпълнители.

М Студио е създадено през 2005 г. в Сфанту Георге като експериментална театрална компания, която говори за света на специфичен език, породен от колебанията между физически театър, съвременен танц, визуалност, поетичен и драматичен театър. Компанията непрекъснато търси нови начини на изразяване.

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?