Декларация на пловдивски интелектуалци


Декларация

 на пловдивски интелектуалци по повод на изразената позиция на кмета Славчо Атанасов относно идването на художника Давид Черни в града

 Художници, поети, писатели и интелектуалци на Пловдив изразяваме своето несъгласие с отношението на кмета на Пловдив Славчо Атанасов към художника Давид Черни.

Не може едно демократично общество и един демократично избран кмет - Славчо Атанасов, представящ се за демократ, с репресивни мерки да спре идването на художника Давид Черни в баня „Старинна" на собствената му изява. Както е и недопустимо кметът на един европейски град, какъвто е Пловдив, популистки да твърди, че го прави в името на хората, в името на българския народ. В творбата си Давид Черни изразява отношението си не към народа, а към политическата клоака, която е изобразена като тоалетна: със сини, зелени, червени и пр. тръбички - цветовете на политическите партии.

В подкрепа на Давид Черни искаме да добавим, че една от целите на изкуството е да провокира, да отразява действителността такава, каквато е, да разсъждава и внушава чрез естетически и художествени категории.

А що се отнася до мярката, тя се определя не от блатото, в което сме потънали, не от властимащите, а от погледа на твореца и хоризонтите, които искаме да достигнем.

В ХХI век са ни нужни не истерични крясъци и самоцелен популизъм, а цивилизован диалог, който да информира, обяснява и дава възможност за личен избор.

Кметът Славчо Атанасов унижи Пловдив и ние, интелектуалците на града, с тази декларация се разграничаваме от него!

Станимир Видев-старши - художник

Стоян Куцев - художник

Румен Жеков - художник

Иван Тотев - скулптор

Стефан Попов - сценограф

Божана Апостолова - поет

Николай Заяков - поет

Димитър Атанасов - писател

Илия Зайков - журналист

Костадин Чонов - журналист

д-р Пламен Ангелов - бизнесмен

Манол Пейков - издател

д-р Димитричка Заякова - лекар

Станимир Видев-младши - дизайнер

Христо Гочев - дизайнер

Костадин Костадинов - художник

Николай Рогачев - художник

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?