Следвайте ни

Децата от Регионален център Пловдив с първи виртуален концерт

viber icon

По традиция Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование прави ежегоден концерт, в който взимат участие децата от центъра. Тази година, поради епидемичната обстановка, концертът ще се състои онлайн в навечерието на Деня на детето – 31 май. Провежда се за 14 поредна година, под надслов „Заедно“, и ще се излъчи във Facebook страницата на центъра, както и по видео платформата YouTube. 

В него ще вземат участие 23 деца от 3 до 18-годишна възраст. Те са родом не само от Пловдив, но и от населените места в областта, като Съединение, Кричим, Белащица, Карлово, Първомай, Асеновград, с. Бенковски и други. Всички те са със специални образователни потребности и ползват допълнителна подкрепа за обучението си от ресурсен учител, логопед и психолог от Регионалния център. Специалистите подпомагат обучението на децата в общообразователното училище и детските градини. 

В концерта са включени стихотворения на български поети, като Вазов, Ботев, Разцветников. Песни и музикални изпълнения на флейта, цигулка, барабани и кавал, всички записани от родителите на малчуганите в домашни условия. Клиповете са режисирани и монтирани от Йоана Арсова. 

     

Водещи по атрактивен и разчупен начин ще бъдат психолози от центъра – Зорница и Весела. 

Изкуството обединява децата. Чувстват се по-свободни да изразят себе си. В сегашната ситуация, чрез изкуството рушим бариерите на своята изолация и се свързваме помежду си. Всяко едно изпълнение е като послание към света и другите хора за приемането на различните.“, коментира директорът на центъра д-р Катя Стоилова. 

Д-р Стоилова споделя, че в последно време все по-бързо и леко минава процесът на адаптиране и приобщаване на децата със специални потребности към обществото. 

Причината е двустранна. От една страна хората възпитават в себе си по-голяма толерантност, от друга – децата добиват повече самочувствие да откриват света. Сами участват и инициират промяната“, казва тя. 

Най-новата придобивка на центъра, която допълнително ще помогне за приобщаването, са специални компютри за алтернативни комуникационни системи, които се ползват при хората с тежки физически увреждания. Функцията им е да визуализират чрез картинки това, което детето иска да каже. От новата учебна година компютрите ще влязат в употреба. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?