46

Деца ще "ловят" прилепи с детектор за звуци в Пловдив

Звуков детектор ще улови и представи на малките пловдивчани звуците, които си разменят прилепите в Градската градина. Това ще стане в рамките на Детския фестивал на знанието и движението.

Децата ще бъдат събрани при залез слънце в 19.30 часа на стълбите на НБ „Иван Вазов” на 3 юни.

За него ще гостува д-р Виолета Желязкова от БАН. Точно тя ще покаже на малките уникалния уред, който озвучава недостъпните за човешкото ухо звуци, които си разменят тези летящи бозайници. 

„Работил съм като полеви асистент за едни изследвания за анатомията на прилепите на р-р Виолета Желязкова. Тя е много интересен събеседник и е поканена да разкаже на младите пловдивчани интересни неща от кухнята на науката”, обясни един от организаторите на фестивала адв. Крум Сираков. 

На стената на библиотеката ще бъде прожектиран и филм. „Искаме и децата да чуят и видят с очите си живеещите в парка прилепи ще ги чуем как се ориентират. Идеята е да се покаже на децата пред библиотеката, че може да се прави кариера в областта на тази наука”, добави Сираков. 

Това ще е вторият научен акцент за децата в рамките на фестивала.  

Д-р Виолета Желязкова е главен асистент в Националния природонаучен музей към БАН, спелеолог и изследовател на National Geographic. Научните й интереси са в сферата на молекулярната популационна генетика, пещерната микробиология и хироптерологията (изследване на прилепите). 

Основните й проекти са свързани с особеностите на имунната система при прилепите, Болестта на белия нос (отново при прилепите) и влиянието на пещерняците върху подземните екосистеми. 

Занимава се с изследване на пещери още от гимназията, спускала се е на 1000 метра под земята и е прекарвала 9 дни в Колкина дупка – най-дълбоката пещера на България, която притежава всичко, но не и край. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?